Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministarstvo najavljuje ukidanje pomoći radnicima na crno

    Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja najavilo je ukidanje novčane pomoći za neprijavljene radnike koji primaju naknadu za nezaposlene.

    Inspektorat za rad utvrdio je prilikom vanredne kontrole da pojedini poslodavci angažuju osobe bez ugovora o radu, koja istovremeno primaju pomoć kao nezaposleni, saopštilo je to Ministarstvo.

    "Inspekcija će po službenoj dužnosti obavestiti Nacionalnu službu za zapošljavanje o licima zatečenim na radu 'na crno' a koja su primaoci novčane naknade, i protiv njih će se povesti postupak za ukidanje prava na naknadu", navodi Ministarstvo za rad.

    Na ovaj način u budžet Srbije ne uplaćuju se porezi i doprinosi po osnovu zaposlenosti, a s druge strane iz budžeta se troše sredstva za isplatu novčanih naknada za lica koja faktički nisu nezaposlena, već su radno angažovana "na crno", ističe se u saopštenju.

    Ministarstvo navodi da poslodavci kažu da su prinudjeni da tako angažuju radnike zbog nedostatka kvalifikovane radne snage, kao i da te osobe ne pristaju na zaključenje ugovora o radu i prijavu na obavezno socijalno osiguranje jer time gube pravo na novčanu pomoć.

    Inspekcija rada apeluje na poslodavce da zaključuju ugovore o radu s angažovanim licima i da ih prijavljuju na obavezno socijalno osiguranje, jer su u suprotnom predvidjene kazne.

    Za angažovanje suprotno Zakonu o radu pravnim licima zaprećena je novčana kazna u iznosu od 800.000 do 2.000.000 dinara, preduzetnicima od 300.000 do 500.000 dinara, dok je za odgovorna lica u pravnim licima zaprećena kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE