Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vučić u Berlinu sa planom od pet tačaka

    Na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, danas će u Berlinu biti održana konferencija o Zapadnom Balkanu, na kojoj će učestvovati premijeri, ministri inostranih poslova i privrede zemalja regiona, među njima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je najavio da će izaći s preciznim planom u pet tačaka gde su glavni infrastrukturni projekti, ali i podizanje nivoa carinske unije između zemalja regiona.

    "Tu mislim na zemlje potpisnice CEFTA ugovora, koje su naš drugi spoljnotrgovinski partner odmah iza EU, zbog čega smatramo da je dobro i za Srbiju i za region i za EU da se mi navikavamo na tržište i na takmičenje, da budemo potpuno otvoreni, jer nema potrebe da kamioni čekaju na granici s BiH ili s drugim zemljama u regionu, tri četiri sata, nekad i tri-četiri dana. Dakle, treba da ubrzamo prohodnost robe, kapitala i ljudi, da napravimo što je više moguće jedinstveno tržište od čega će koristi imati svi privrednici zapadnog Balkana", rekao je Vučić za Prvu TV.

    Srpski premijer je dodao da je tu ideju i prošli put izneo nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i da joj se ona dopala, te da će ovog puta izaći s više detalja kako bi privukli pre svega nemačke investitore.

    Govoreći o važnim infrastrukturnim projektima, Vučić je pomenuo prugu Sarajevo-Zenica-Doboj-Tuzla-Zvornik-Beograd i pravce prema Crnoj Gori, odakle bi se odvajao krak za Tiranu i Skadar, ali drugi prema Kosovu i Metohiji.

    "Od Podgorice bi jedan krak išao u našu zemlju, kako mi mislimo, neki drugi misle drugačije, to je na Kosovo i Metohiju i mislim da su to stvari koje nose i političku tezinu, ali i donose značajan ekonomski razvoj za više zemalja u regionu. Rekao bih da to pre svega doprinosi približavanju ljudi i nadam se da će Nemačka u tome želeti i moći da nas podrži", naveo je on.

    Vučić je naglasio će glavni sastanak imati tokom večeri i to s Merkelovom i liderim regiona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE