Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pada industrijska proizvodnja

    Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu 2014. manja je za 13 odsto nego u julu prošle godine, saoštio je Republički zavod za statistiku.

    Kako se navodi u saopštenju, industrijska proizvodnja u prvih sedam meseci ove godine zabeležila je pad od 3,2 odsto u poređenju sa istim periodom 2013. godine.

    Najveći pad zabeležen je u proizvodnji električne energije, gasa, pare i klimatizacije, gde je proizvedeno 37,4 odsto manje negu u julu 2013, a sledi pad proizvodnje u rudarstvu od 32,1 odsto, dok je prerađivačka industrija zabeležila pad od 4,2 odsto.

    Podaci o industrijskoj proizvodnji po namenskim grupama u julu 2014. godine u poređenju sa istim mesecom lani pokazuju da je došlo do pada u proizvodnji energije od 28 odsto, kapitalnih proizvoda 25,4 odsto, intermedijarnih proizvoda 2,9 odsto i netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 2,4 odsto.

    Rast je zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 odsto.

    Obim industrijske proizvodnje u julu 2014. godine, u poređenju sa julom 2013, beleži pad kod 18 oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 59 odsto, a rast kod 11 oblasti.

    Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u julu 2014. godine, imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda, osim mašina, eksploatacija uglja, proizvodnja motornih vozila i prikolica, i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

    Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za jul 2014. pokazuje da je ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 0,2 odsto i da je za prerađivačku industriju ostvaren rast od 1,1 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE