Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenci veruju u novog premijera

    Skoro polovina Slovenaca smatra da će novi predsednik vlade, profesor prava Miro Cerar, biti uspešniji od svojih triju prethodnika na tom mestu koji sve od izbijanja ekonomske krize nisu uspevali da završe svoj puni mandat, pokazala je anketa koju je u ponedeljak objavilo ljubljansko Delo.

    Da će se Cerar na mestu premijera iskazati bolje od Boruta Pahora, Janeza Janše i Alenke Bratušek ocijenilo je 44 odsto ispitanika u anketi vodećeg slovenačkog lista, a 34 odsto da će biti jednak kao i oni.

    Uprkos većem poverenju u Cerara 44 odsto njih koji smatraju da niti on, kao niti 3 prethodna premijera, neće uspeti da dovrši puni četvorogodišnji mandat, a da će mu to uspeti i da će odgovoriti na najvažnije političke i ekonomske izazove smatra njih 35 odsto.

    Vlada bivšeg premijera, a sadašnjeg predsednika države Boruta Pahora raspala se 2011. godine nakon tri godine na vlasti, Janšina je trajala samo godinu dana, dok trenutna premijerka odlazi nakon godinu i po dana na vlasti.

    Cerar je svoju Stranku Mire Cerara (SMC) osnovao malo pre samih izbora 13. jula, a na njima je osvojio 35 odsto glasova, ostvarivši uverljivu pobedu.

    Cerar kao svoje prioritete najavljuje moralnu obnovu i rehabilitaciju politike, te borbu protiv korupcije, a glavni cilj njegove vlade biće izlazak iz višegodišnje ekonomske krize.

    Krajem ove nedelje trebali bi biti završeni pregovori o sastavu njegove buduće vlade. U njoj će biti tri stranke s većinom od 52 od 90 zastupnika u parlamentu. Vlada bi mogla biti potvrđena u parlamentu za dve nedelje.

    Foto: Beta/STA

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE