Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta nam je donela prva godina primene SSP?

    Srbija danas ulazi u drugu godinu primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) čiji je cilj stvaranje zone slobodne trgovine se Evropskom unijom.

    ŠP je stupio na snagu 1. septembra 2013. kao pravni okvir za odnose Srbije i EU do stupanja Srbije u članstvo EU. Tim ugovorom stvara se uredjen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU i bolje privredno okruženju za poslovanje i investiranje, saopštila je danas Kancelarija za evropske integracije.

    U saopštenju se podseća da je EU najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije koja beleži konstantan rast izvoza na tržište EU i stalni, ali smanjeni rast uvoza iz EU.

    Prema podacima za prvu polovinu ove godine, Srbija sa EU obavlja 64,3 odsto spoljnotrgovinske razmene. Izvoz u EU u prvih šest meseci ove godine porastao je za 16,1 odsto kada se poredi sa istim period 2013, a uvoz se povećao za 4,3 odsto.

    EU je i najveći investicioni partner Srbije što je rezultiralo umanjenjem trgovinskog deficita u razmeni sa EU. Dok je 2008. godine pokrivenost uvoza izvozom u razmeni sa EU bila 44,4 odsto u prvoj polovini ove godine iznosila je 76,6 procenta.

    Trgovinski deficit smanjen je za 21.7 odsto u poredjenju sa 2013.

    Medju najvažnijim destinacijama za izvoz proizvoda iz Srbije u EU, u prvih 6 meseci 2014. godine Italija zauzima prvo mesto (sa 28,4 procenta ukupnog izvoza Srbije u EU), sledi Nemačka (18,7 odsto), te Rumunija, Slovenija i Hrvatska.

    Na uvoznoj strani, Nemačka je zauzela prvo mesto (sa 18,9 procenta ukupnog uvoza Srbije iz EU), sledi Italija (18,7odsto), zatim Poljska, Madjarska, Austrija i Francuska.

    Zahvaljujući automobilskoj industriji, Srbija je ostvarila suficit u trgovini sa Italijom, glavnim spoljnotrgovinskim partnerom iz EU.

    Broj zemalja članica EU sa kojima Srbija ima trgovinski suficit se povećao i u prvih šest meseci ove godine, tako da je Srbija ostvarila pozitivan bilans i u trgovini sa Rumunijom, Kiprom, Portugalom, Litvanijom i Bugarskom. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE