Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija velesila u proizvodnji šljiva

    Šljiva je velika izvozna šansa Srbije, a u voćnjake treba vratiti požegaču koja je po kvalitetu bez konkurencije u svetu, kaže profesor Zoran Keserović.

    "Struka ima rešenja, ali nema ovlašćenja. Pre svega nema finansijska sredstva", uz ovu konstataciju počeo je razgovor za Politiku Zoran Keserović, redovni profesoro na odseku voćarstva i vinogradarstva Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

    On je ubeđen da je šljiva naša velika izvozna i razvojna šansa i obećava da će u srpske voćnjake povratiti požegaču koja je po kvalitetu i drugim karakteristikama bez konkurencije u svetu.

    "Najnoviji podaci govore da Evropa i svet sve više traže našu suvu šljivu, jer mi imamo prednost u agro-ekološkim i klimatskim uslovima. Ovde su plodovi kvalitetniji i sa većim sadržajem suve materije", kaže on.

    "S druge strane sa 77.000 hektara pod šljivom mi smo i dalje uz BiH vodeća zemlja u Evropi i na spisku velesila ove proizvodnje. U proseku godišnje uberemo preko 500.000 tona dok je prošle godine ostvaren jedinstven rekord od čak 736.000 tona svežih plodova. Kakve smo greške napravili što u poslednje vreme imamo četiri puta manje sušenih plodova nego pre 88 godina. Kao čovek iz struke prvo ću navesti da nismo uradili klonovsku selekciju najkvalitetnije šljive požegače. Nje je u ukupnom sortimentu ispod 30 odsto i ta količina se rapidno smanjuje", navodi Keserović.

    Foto: FreeImages

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE