Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mogherini: Partnerstvo sa Rusijom je gotovo

    Vlade zemalja članica EU doneće odluku o paketu novih sankcija protiv Rusije do petka, rekla je Federica Mogherini šefica diplomatije Italije koja predsedava EU.

    "U ponedeljak su se sastali ambasadori EU, Komisija će predstaviti predlog, finalizirati predlog paketa do sutra i odluka će biti doneta u petak", rekla je italijanska šefica diplomatije Mogherini, prenela je agencija Reuters.

    Mogherini je dodala da će Komisija raditi na jačanju paketa sankcija protiv Rusije zbog vojne invazije u Ukrajini, i to u četiri sektora, uključujući odbranu i finansije.

    Situacija u Ukrajini se promenila zbog ponašanja Rusije, rekla je Mogherini i istakla da Rusija i Evropska unija nisu više u partnerskim odnosima.

    "Strateško partnerstvo je gotovo. Jasno je da je gotovo i to je izbor Moskve. Imamo probleme na teritoriji Ukrajine. Imamo konflikt, naravno", rekla je Mogerini.

    Ona je snažno osudila ulazak ruske vojske na ukrajinsku teritoriju i rekla da je to prenela i ruskom šefu diplomatije u jučerašnjem telefonskom razgovoru.

    Lavrov me je zvao da mi čestita na imenovanju, a ja sam mu poručila da ćemo ubuduće mnogo vremena posvetiti razgovorima o ruskoj agresiji na Ukrajinu” izjavila je ona.

    Aktuelna ministarka inostranih poslova Italije, koja će na funkciju visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost stupiti 1. novembra, je ukazala da još nije kasno da se nadje političko rešenje preko Kontakt grupe, koja je nedavno formirana.

    Kontakt grupa je slabašno svetlo u gotovo potpunoj tami”, ukazala je Mogherini i dodala da EU mora da se zajednički suprotstavi ruskoj “agresiji”.

    U tom smislu, podržavam zaključke Evropskog saveta od 30. avgusta” kazala je ona i najavila da će odluka o pooštravanju sankcija Rusiji biti doneta u petak, nakon što zemlje članice usaglase stavove o tome na ambasadorskom nivou.

    Govoreći o izgradnji Južnog Toka, koju Italija podržava, Mogherini je ukazala da bi taj gasovod mogao da znatno doprinese energetskoj bezbednosti EU, ali da mora da ispuni sve tehničke i političke uslove.

    Nemojmo se zavaravati, to je i politički problem jer se politička situacija promenila zbog ruske agresije”, poručila je ona.

    Mogherini će se krajem ovog meseca još jednom pojaviti u EP kako bi zvanično predstavila svoj program, a poslanici će nakon toga glasati o njenom imenovanju.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE