Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nove sankcije EU prema Rusiji usvojene, ali primena odložena

    Članice Evropske unije dogovorile su se da formalno usvoje novi paket sankcija Rusiji, ali će one stupiti na snagu tek za nekoliko dana, saopštio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompuy.

    “Savet je sinoć kroz pisanu proceduru usvojio paket restriktivnih mera protiv Rusije”, saopštio je van Rompuy u izjavi za medije, ali je dodao da će sankcije stupiti na snagu “za nekoliko dana”.

    “EU je spremna da delimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu” stoji u van Rompuyovom saopštenju.

    Ambasadori zemalja članica su na večerašnjem vanrednom sastanku posle žustre debate doneli odluku o “ciljanim merama” kojima se postojeće sankcije proširuju na delove ruske naftne industrije, uz zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija.

    Diplomatski izvori navode da novi paket obuhvata ruske naftne kompanije u državnom vlašništvu, uključujući i Gazpromneft, većinskog vlasnika Naftne idustrije Srbije.

    Ovim firmama će biti uskraćen pristup evropskom finansijskom tržištu ako nove mere stupe na snagu.

    Sem toga, biće zabranjeno izvoziti oružje u Rusiju, kao i takozvanu robu dvostruke namene, koja se može koristiti kako u vojne, tako i u civilne svrhe.

    Nove sankcije obuhvataju i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup naftnim poljima u arktičkom pojasu.

    Ova odluka predstavlja kompromis između zemalja koje su tražile da sankcije stupe na snagu odmah, i onih koje su smatrale da ih ne treba uvoditi, a među protivnicima sakcija prednjačila je Finska, saznaje Tanjug.

    Na kraju, Finci su glasali za sankcije nakon što je usvojen i mehanizam za njihovo ukidanje ako se primirje u Ukrajini održi i počnu pregovori o trajnom miru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE