Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    London u panici nudi Škotima veću moć

    Panika na britanskom ostrvu deset dana pred referendum o nezavisnosti Škotske "probudila" zvanični London koji već priprema veća ovlašćenja Škotskoj u poreskoj politici i širu fiskalnu autonomiju.

    Britanski premijer David Cameron pozvao je u pomoć svog laburističkog prethodnika Gordona Browna, kako bi, desetak dana uoči referenduma o nezavisnosti Škotske, spasli jedinstvo Ujedinjenog Kraljevstva.

    Dan pošto su istraživanja javnog mnjenja pretegla jedan procenat na stranu „razvoda“ Edinburga od Londona, premijer je održao krizni sastanak sa kraljicom Elizabeth, pripremajući strategiju spasavanja Kraljevstva.

    Već sada se zna da će premijer tokom nedelje održati govor u kome će škotskoj vladi ponuditi prenos većih ovlašćenja u zamenu za nastavak tri veka dugog suživota. Brown je, istovremeno, najavio šestodnevnu turneju na kojoj će građanima objašnjavati da je glasanje „protiv“ odvajanja izraz pravog patriotizma.

    Da li će to sve uspeti da promeni raspoloženje glasača od kojih, kako trenutno stvari stoje, 51 procenat kaže „da“ odvajanju, dok pristalice unije ostaju u manjini, sa 49 odsto glasova, deluje neizvesno. To predreferendumsku atmosferu na Ostrvu čini krajnje napetom.

    Kraljica je, prema pisanju britanskih medija, „užasnuta“ mogućnošću da se Škotska odvoji jer, iako je ona zvanično neutralna po pitanju nezavisnosti Škotske, svesna je da odvajanje Edinburga može do svesti do ustavne krize, pa i nesigurnosti same krune.

    Ministar finansija George Osborne već je najavio veća ovlašćenja Škotskoj u poreskoj politici, širu fiskalnu autonomiju, veću kontrolu nad javnim rashodima, više kontrole nad stopom izdvajanja za socijalna davanja… Sve te veće moći će se, kaže, samo lagano „preliti“ ka Škotima posle izbora iduće godine.

    Prvi ministar Škotske Alex Salmond, lider Škotske nacionalističke partije, međutim, odgovara da su Osborneove ponude samo znak da se kampanja za spasavanje Velike Britanije ubrzava ka „samodestrukciji“.

    Sukob dva tabora, koji je sve dublji sa približavanjem 18. septembra, pretvara se u mali ekonomski ostrvski rat. Dok zagovornici nezavisnosti veruju da su, kako kažu, na korak od kupanja u „viskiju i nafti“, dotle ih unionisti upozoravaju da će im njihov deo duga, ako se odvoje, „eksplodirati u lice“. 

    Ekonomisti upozoravaju da bi prva žrtva mogla da bude vrednost britanske funte.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE