Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZNIS KOMENTAR Adamantios Chatzistylis: Put reformi vodi ka Evropskoj uniji

    Piše: Adamantios Chatzistylis, generalni direktor AXA Osiguranja

    Okolnosti u kojima je prošlo prvih 100 dana rada Vlade bile su veoma specifične, a jedna takva u mnogome će kreirati ekonomsku, pa i privrednu sliku Srbije ove i sledeće godine. Reč je o katastrofalnim majskim poplavama. Sa preliminarno procenjenom štetom od skoro dve milijarde evra, potpuno je jasno da će poplave imati negativan uticaj na bruto društveni proizvod Srbije u ovoj godini. Šteta ne može da se izrazi samo u novcu. Sanacija saobraćajne infrastrukture, energetskih postrojenja, oporavak poljoprivrede, mikro, malog i srednjeg preduzetništva iziskuje ogromna sredstva, a kako je veoma mali deo onoga što je oštećeno bilo osigurano, jasno je da će najveći teret obnove nositi država.

    Rad izvršne vlasti u prethodnom periodu obeležilo je usvajanje važnih reformskih zakona. Njihova primena bi trebalo da bude važan zamajac strukturnih reformi, neophodnih srpskom društvu.

    Promene zakona o radu, zakona o stečaju i privatizaciji pokazuju spremnost da se ozbiljnije uđe u ekonomske reforme. Očekujemo doslednu primenu zakona, što će dovesti do poboljšanja poslovne klime, a samim tim i do većeg poverenja investitora. Pored toga, verujemo da će reformisana zakonska regulativa obezbediti veću stabilnost i predvidljivost u poslovanju. Sprovođenje odlučnih reformi uvek je dobar signal investitorima, kako međunarodnim tako i domaćim.

    Ceo komentar pročitajte u novom broju BIZLife magazina

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE