Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    TEMA BROJA Aranžman sa MMF: ‘Nasukane’ srpske finansije

    Ukoliko se i ministri Vlade Srbije slažu da je za Srbiju neophodan aražman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), onda nema sumnje da će top tema septembra biti upravo pregovori sa MMF i finansijski opstanak države. 

    Sada već ministara finansija, a tada ministar privrede i v.d. ministra finanasija, Dušan Vujović je još krajem jula naglasio da Srbija želi da sa MMF u ovoj godini postigne sporazum o trogodišnjem zajmu, što bi doprinelo ostvarenju planiranih ciljeva u pogledu budžetskog deficita i javnog duga. Sprovođenje privrednih mera i zaključenje novog trogodišnjeg aranžmana sa MMF-om sprečiće, prema rečima ministra Vujovića, Srbiju sigurnog bankrotstva.

    Sa ocenom ministra Vujovića slaže se i Kori Udovički, potpredsednica vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave, koja je mišljenja da je „trogodišnji aranžman sa MMF-om od vrhunskog značaja za održivost finansija Srbije i da Srbija ove jeseni mora da ima aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom“.

    Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu i bivši guverner NBS kaže da sporazum sa MMF-om nije obavezan za bilo koju zemlju. Svaka zemlja može da izabere da se ne obrati MMF-u za pomoć. Dobrovoljnost na obe strane je uslov aranžmana sa MMF-om.

    „Dobro bi bilo da nam je svejedno da li imamo ili nemamo aranžman sa MMF-om. Međutim, bez aranžmana sa MMF-om rizici finansijske nestabilnosti u Srbiji biće viši, kao i cena koju plaćamo svi, kao poreski obveznici, za finansiranje javnog duga naše zemlje“, ističe profesor Šoškić za BIZLife.  

    Aranžman sa MMF-om je prema mišljenju Ljubodraga Savića, profesor na Ekonomskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu neophodno iz najmanje dva razloga.

    „Prvo, zaključen sporazum sa MMF-om šalje međunarodnim investitorima poruku da je stanje u ekonomiji Srbije pod kontrolom, što u izvesnom smislu smanjuje potencijalni rizik poslovanja sa Srbijom. Drugo, MMF čvrsto kontroliše postignuti sporazum, što ’tera’ Vladu da se odgovorno ponaša, naročito u trošenju budžetskih sredstava. Nerealno je očekivati da će sklapanje sporazuma sa MMF-om samo po sebi moći da reši neka od naših najtežih pitanja. MMF uglavnom insistira na rigoroznoj štednji i obezbeđivanju neophodne makroekonomske stabilnosti, ali osim ogromnog fiskalnog deficita i zabrinjavajuće visokog i rastućeg javnog duga, Srbija se suočava i sa sporim rastom i vrlo niskim nivoom industrijske proizvodnje, skromnim izvozom i dugogodišnjim deficitom spoljno-trgovinskog bilansa i vrlo visokom stopom nezaposlenosti. Ne treba očekivati čudo od sporazuma sa MMF-om, jer on samo delimično otvara mogućnosti, a razrešenje naših dugogodišnjih problema moramo da uradimo sami“, izričit je profesor Savić u razgovoru za BIZLife.

    Ceo tekst pročitajte u novom broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE