Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezavisnoj Škotskoj će trebati velike zalihe funti

    U slučaju nezavisnosti Škotske, nova centralna banka u Edinburgu bi morala da ima velike zalihe funte ukoliko bi odlučila da usvoji funtu bez prethodnog dogovora sa ostatkom Britanije, izjavio je guverner britanske centralne banke Mark Carney.

    U slučaju nezavisnosti Škotske bi, prema rečima Carneya, došlo do uspostavljanja ekonomskih granica između Škotske i ostatka Britanije, prenosi agencija Reuters.

    Nešto više od nedelju dana uoči izjašnjavanja Škota o nezavisnosti, Carney je, u obraćanju članovima britanskog parlamenta, poručio da bi centralna banka Škotske trebalo da poseduje rezerve funte od makar 25 odsto celokupnog BDP Škotske.

    Ova procena je, prema njegovim rečima, zasnovana na primeru baltičkih zemalja, koje poseduju relativno jednostavan finansijski sistem, dok na primer Hong Kong, koji veže svoju valutu za američki dolar i koji ima složen finansijski sistem, poseduje devizne rezerve koje prelaze 100 odsto njegovog BDP.

    Pitanje valute koja bi se koristila u nezavisnoj Škotskoj postalo je ključni kamen spoticanja između škotskih nacionalista i glavnih političkih stranaka u Britaniji, budući da škotska vlada želi da deli funtu sa ostatkom Britanije, dok se zvanični London protivi tome.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE