Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kancelarka za hitne sankcije Moskvi

    Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se za hitno stupanje na snagu sankcija Evropske unije protiv Moskve i istovremeno najavila mogućnost za njihovo ukidanje ukoliko Rusija ispuni dogovor.

    Merkel je rekla u Bundestagu da se Nemačka zalaže da se sada objave sankcije Rusiji i izrazila nadu da će se o tome ubrzo odlučiti, istovremeno najavivši mogućnost za njihovo ukidanje ukoliko Rusija ispuni dogovore iz plana od 12 tačaka o obustavi vatre u istočnoj Ukrajini.

    Države EU su u petak donele odluku o pooštrenju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini.

    Nemački mediji navode da je u planiranim pooštrenjima sankcija reč o blokadi računa i putovanja u inostranstvo za oko 20 dodanih osoba, privrednim sankcijama protiv ruskih državnih banaka, firmi za naoružanje i firmi u oblasti energetike, ali i o zabrani izvoza tehnologije za eksploataciju nafte i drugim ograničenjima za dobra koja se mogu koristiti za vojne potrebe.

    Merkelova je, takođe, rekla da se te sankcije prema Rusiji mogu povući ukoliko se ispuni dogovoreno i naglasila spremnost za ukidanje sankcija.

    "Ako se 12 tačaka suštinski ispune, mi ćemo biti prvi koji će nove sankcije ponovo ukinuti", rekla je Merkelova i dodala da je put za prevazilaženje ukrajinske krize još "dug i kamenit".

    Kako javlja AFP, ambasadori zemalja EU nisu postigli dogovor o primeni sankcija koje su prošle nedelje uvedene Rusiji, a njihov novi sastanak biće održan u četvrtak u Briselu.

    Diplomate kažu da su države koje imaju bliske veze s Rusijom, kao što su Italija, Austrija i Finska, uzdržane kad je reč o sprovođenju novih sankcija Moskvi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE