Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beograd dobija prvi bitcoin automat?

    Beograd postaje jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran automat za popularnu virtuelnu valutu bitcoin.

    U beogradskom restoranu Appetite, kao prvom restoranu u regionu koji prima bitcoin, predstavljen jedan od prvih ATM aparata (popularno zvanih banakomati) na ovim prostorima, piše Netokracija.com.

    Iza projekta stoji srpska startup firma Bitcoin365 koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran bitcoin automat.

    Kako su u ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju otkrili osnivači ovog startupa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, Bitcoin365 je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute zašli na samom početku, još 2011. godine.

    Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) bitcoina, “naterale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

    Sa ciljem promocije samog startupa, koji će široj javnosti po prvi put biti predstavljen na događaju Startup Live Novi Sad, Matanović je okupljenim bitcoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju bitcoina.

    Aleksandar je izjavio da jednosmerni ATM u ovom trenutku prima isključivo evre, te da tim vredno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

    Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije. Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

    Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da "nije baš" kao i u drugim zemljama širom sveta. Ipak, osnivači Bitcoin365 nastoje da se trgovanje bitcoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

    Ostaje da se vidi da li će takav stav imati i Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE