Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko sve hoće da privatizuje srpska preduzeća?

    Iz Agencije za privatizaciju nema zvaničnih informacija o tome koliko je prispelo pisama o zainteresovanosti za privatizaciju 502 srpska društvena preduzeća, iako je rok istekao u ponedeljak u ponoć jer, kako kažu u toj agenciji, očekuje se da pristignu i pisma upućena poštom.

    U nedostatku zvaničnih informacija mediji najavljuju mogućnost produženja roka za prijem pisama o zainteresovanosti.

    Novosadski Dnevnik piše da će se glavna bitka u privatizaciji voditi oko preostalih vojvođanskih poljoprivrednih preduzeća i to između poznatih biznismena Miodraga Kostića i Petra Matijevića.

    Kompanije "MK Grupa" i Industrija mesa "Matijević” poslali su, kako se navodi, pisma o namerama za kupovinu praktično najatraktivnijih poljoprivrednih preduzeća u Pokrajini, koja u svom sastavu imaju vrednu imovinu, a pre svega oranice.

    Poljoprivreda je, piše list, najatraktivniji deo paketa ponuđenih firmi za privatizaciju, ali ima potencijalnih investitora i u ostalim oblastima.

    Pozivajući se na svoja saznanja list piše da su Kostić i Matijević dostivili pisma o nameri za kupovinu po desetak poljoprivrednih kombinata, među kojima su "Graničar” iz Gakova, "Aleksa Šantić” iz istoimenog mesta, za "7 juli” iz Siriga, "Mladi borac” iz Sonte, "Omoljicu" iz Omoljice, te "Vojvodinu" iz Starčeva. Poznati biznismeni žele i PKB "Beograd", PIK "Zemun" i "Dragan Marković” iz Obrenovca.

    Dnevniku je, kako se navodi, potvrđeno da Kostić i Matijević ne nameravaju da kupe sve za šta su se prijavili već eventualno jedno ili dva preduzeća, gde njihove ponude budu najbolje.

    Pisma zainteresovanosti Agenciji je, piše ovaj novosadski dnevnik, poslali su i biznismeni Filip Cepter za kupovinu banje "Termal” u Vrdniku, Milan Popović koji želi da kupi "Vršačke vinograde”, Rusi bi, kažu, "Simpo”, a švajcarski "Roche" zainteresovan je za zemunsku "Galeniku”.        

    Navodi se i da je u Agenciju za privatizaciju je stiglo 950 pisama za 350 preduzeća. Procenjuje se da oko 200 kompanija neće preživeti poslednji krug privatizacije što znači da ih čeka stečaj, a potom likvidacija.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE