Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvati finansijski duplo `srećniji` od Srba

    Na globalnom nivou, 17 odsto stanovnika u svetu zadovoljno je životom, u tri od pet kategorija prema velikom Gallupovom istraživanju. Najveće blagostanje u Panami, zemlje Balkana na samom dnu.

    Gallupov Globalni indeks blagostanja ocrtava koliko su stanovnici pojedine zemlje zadovoljni svojim životima. Istraživanje je sprovedeno tokom 2013. godine na oko 133.000 ljudi starijih od 15 godina.

    Gledalo se pet kategorija: zadovoljstvo svrhom življenja (koliko volite ono što radite svakog dana i koliko ste motivisani za postizanje svojih ciljeva), zadovoljstvo društvenim životom (prijateljstvo, podrška, ljubav), zadovoljstvo finansijama (uspevanje osiguranja ekonomske sigurnosti uz što manje stresa), zadovoljstvo društvenom zajednicom (koliko volite mesto gde živite, koliko se osećate sigurnim, koliko ste ponosni na svoju društvenu zajednicu) i zadovoljstvo ličnim fizičkim stanjem (dobro zdravlje i dovoljno energije za izvršavanje svakodnevnih obaveza).

    Na globalnom nivou, zadovoljstvo u tri i više kategorija je iskazalo 17 odsto stanovnika. Najbolje žive Amerikanci (33 odsto), a očekivano je najgori život u subsaharskoj Africi (9 odsto).

    Blagostanje u Evropi varira od države do države. Ukupno je 22 odsto Evropljana zadovoljno svojim životima. Ipak, u zemljama jugoistočne Evrope kao što su Albanija, Hrvatska i Grčka, gde je stopa nezaposlenosti dvocifreni broj, teško je očekivati zadovoljstvo stanovnika onim što rade svakog dana, te njihovu motivisanost za postizanje ciljeva, pa se brojke kreću od 7 do 8 odsto.

    Poređenja radi, u Danskoj je taj procenat 45 odsto, Austriji 36, a Švedskoj 33 odsto, stoji u izveštaju.

    Hrvatska je, u pogledu blagostanja, na samom dnu svetske liste – među 10 najgorih od 135 zemalja uključenih u istraživanje. Svega sedam odsto Hrvata izrazilo je zadovoljstvo u tri i više kategorija, po čemu Hrvatska deli 9. mesto s Gruzijom.

    Najgore je u Siriji i Afganistanu (1 odsto), a slede Haiti (3 odsto), Demokratska republika Kongo i Čad (5 odsto), te Madagaskar, Uganda i Benin (6 odsto).

    Po tome koliko vole ono što rade svakog dana i koliko su motivisani za postizanje svojih ciljeva, Hrvati su na šestom mestu od dna lestvice. Najgore je u Avganistanu (1 odsto) i Siriji (3 odsto), slede Madagaskar, Albanija i Grčka (7 odsto), dok Hrvatska deli mjesto s Armenijom, Tunisom, Gruzijom i Burkinom Faso (8 odsto).

    Najmanje zadovoljstvo društvenom zajednicom iskazali su Armenci (8 odsto), slede Italijani (9 odsto), a treće mesto dele Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Demokratska republika Kongo i Azerbajdžan (10 odsto). Među 10 najgorih su i Crna Gora, Haiti i Zimbabve (11 odsto) te Srbija (12 odsto).

    Dok retki Hrvati smatraju da žive u blagostanju, većina ih svoj život umesto kao "cveće" u Gallupovom istraživanju opisuje kao "borbu" i "patnju". Iznenađujuće, najzadovoljniji su u kategoriji finansija (23 odsto).

    Čak 61 odsto Hrvata nije zadovoljno ni jednom kategorijom svog života od pet posmatranih u istraživanju, dok je svega jedan odsto zadovoljno na svim područjima. 

    Gallup je napravio i poređenje Hrvatske i Srbije po pitanju finansijskog zadovoljstva, koje je u Hrvatskoj (23 odsto) dvostruko veće nego u Srbiji (12 odsto).

    Kako se navodi, 44 odsto više Srba najmanje jednog dana u prošloj godini nije imalo novca za hranu (24 odsto u odnosu na 17 odsto Hrvata), dok ih 28 odsto više nije imalo novca za "krov nad glavom", odnosno neko sklonište (12 odsto u odnosu na 9 odsto).

    Panama predvodi 10 najboljih zemalja

    Najveće blagostanje je u Panami, gde čak 61 odsto stanovnika iskazuje zadovoljstvo. Slede Kostarika (44 odsto), Danska (40 odsto), Austrija i Brazil (39 odsto), Urugvaj i El Salvador (37 odsto), Švedska (36 odsto) te Gvatemala i Kanada (34 odsto).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE