Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sistem stabilan, uz neminovan uvoz struje i uglja

    Energetski sistem zemlje za sada nije ugrožen, ali će Srbija za predstojeću zimsku sezonu morati da uveze oko tri miliona tona uglja i oko milijardu kilovatsati struje, a možda i određene količine mazuta, tvrde nadležni.

    U slučaju najgoreg scenarija sa snabdevanjem ruskim gasom, zbog situacije u Ukrajini, moraćemo da pređemo na mazut i uvezemo oko 50 odsto potrebnih količina, ocenjeno je na sednici Odbora Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije.

    Predsednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković precizirao je da će u novembru Srbija morati da uveze oko 1,3 miliona tona uglja i oko milijadu kWh električne energije za ovu godinu.

    Elektroenergetski sistem je stabilan, naglasio je Marković i naveo da na deponijama Teroleketrane "Nikola Tesla" trenutno ima oko 1,5 milion tona uglja, što je za oko 450.000 tona iznad bilansa.

    Situacija na hidroelektranama na Ðerdapu omogućava proizvodnju oko 20 miliona kWh struje dnevno i to će obezbediti izvoz struje od 300 miliona kWh u septembru, rekao je Marković i dodao da se 6. septembra očekuje završetak remonta blokova u TE Kolubara i TENT Obrenovac, kao i na HE Ðerdap 1.

    Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da je Srbiji potrebno oko pet miliona kubnih metara gasa dnevno za predstojeću zimu i to će biti obezbeđeno uvozom oko 4,2 miliona kubnih metar ruskog gasa i oko milion kubika iz izvora NIS.

    >>>>Bajatović: Spremni za grejnu sezonu

    U podzemno skladište gasa u Banatskom dvoru utisnuto je oko 450 miliona kubnih metara gasa i postignut je načelni dogovor o korišćenju podzemnog skladišta gasa u Mađarskoj za oko 200 miliona kubnih metara, za šta Srbija mora da obezbedi oko 25 miliona dolara, kazao je Bajatović.

    U najgorem scenariju, a to je prekid snabdevanja gasom zbog krize u Ukrajini, Srbija mora da ga supstituiše mazutom i to može biti problem jer NIS može da obezbedi do 50 odsto potreba, a ostatak moramo da uvezemo, predočio je Bajatović.

    Pomoćnik direktora Direkcije za potrošnju energije EPS Dragan Popović rekao je da za potrebe termoelektrana treba da uvezemo oko tri miliona tona uglja i napomenuo da će ove zime nedostajati oko 10 odsto struje, koju ćemo morati da uvezemo.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE