Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezavisnost pogubna po škotski viski

    Ako Škotska na referendumu izglasa nezavisnost, to će imati negativne kratkoročne posledice po prestižni sektor škotske proizvodnje viskija, sudeći prema rezultatima studije holandske Rabobanke.

    "Kratkoročna dobit od sticanja nezavisnosti Škotske je mala, dok su negativne posledice daleko veće", navodi u studiji analitičarka Elena Saputo, a prenosi agencija France presse.

    Izvoz škotskog viskija, koji je drugi najunosniji izvozni proizvod Škotske posle ugljovodonika, mogao bi se suočiti sa otežanim pristupom na međunarodnim tržištima, naročito na tržištu Evropske unije, na koje otpada 37 odsto škotskog izvoza.

    Izglasavanje nezavisnost bi, takođe, moglo ugroziti cene sirovina za proizvodnju viskija. Bez podrške evropske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP), neizvesno je da li će škotski poljoprivrednici biti u stanju da proizvedu dovoljne količine ječma, dodaje se u studiji.

    Prema godišnjem izvestaju Udruženja škotskih proizvođača viskija (SWA), privremeno isključenje Škotske iz EU i sa tržišta je "nešto sa čime će se teško moći nositi", budući da ovaj sektor zapošljava oko 35.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE