Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD potvrdio pad hrvatskog BDP

    Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u najnovijim regionalnim prognozama ostavila je nepromenjenu procenu za hrvatsku privredu, sa očekivanim padom bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini od 0,5 procenata.

    Za ceo region centralne Evrope, u koju je uključena i Hrvatska, EBRD je u izveštaju povećala procenu ovogodišnjeg rasta s prethodnih 2,2 na 2,5 odsto, najviše zahvaljujući snažnom rastu poljske i mađarske ekonomije u prvom polugodištu.

    EBRD smatra da pozitivni podsticaj privredama dolazi, pre svega od jačanja domaće potražnje u regionu, ali upozorava da bi negativno mogle uticati ruske sankcije na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU.

    Uz izuzetak Hrvatske, gde se pad privrede nastavlja, ceo region sada svedoči rastu investicija na godišnjem nivou, ponajviše javnog sektora.

    Očekuje se da taj trend ojača jer te zemlje počinju da koriste EU strukturne fondove koji su im na raspolaganju u sklopu novog budžeta unije, navodi se između ostalog u najnovijim prognozama EBRD.

    U idućoj godini EBRD očekuje rast hrvatskog BDP za 0,5 odsto, kao i u prognozama iz maja. Za ceo region, očekuje rast od 2,8 procenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE