Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    O novim Vučićevim merama: Pohvale od EU i Schrodera. Domaća javnost oprezna

    Reagovanja na sinoć najavljene reformske mere premijera Aleksandra Vučića dolaze iz domaće stručne javnosti, ali i iz Evrope.

    Bivši nemački kancelar Gerhard Schroder ocenio je da novi reformski potezi Aleksandra Vučića podsećaju na bolne i teške reforme koje je on sproveo u Nemačkoj.

    "Mislim da su to važni koraci koji treba da odvedu zemlju u bolju budućnost. Privatizacije su takođe ispravna i neophodna mera. Nemački primer pokazuje da takve reforme za mnoge mogu biti bolne". rekao je Schroder u intervju za Blic.

    Bivši nemački kancelar je podsetio da su njegovom "Agendom 2010", koju je sproveo pre 11 godina, smanjena socijalna davanja.

    "Političari nerado uvode takve mere i samo onda kada su ubeđeni da je to dobro za njihovu zemlju. Osim toga potrebno je nekoliko godina da se osete efekti tih reformi. To od građana zahteva velkiko strpljenje", istakao je Šreder.

    Reagovanje je stiglo i iz Brisela. Predstavnik Delegacije Evropske unije u Beogradu Freek Janmaat izjavio je da Brisel podržava predlog mera, koje je predstavio premijer Aleksandar Vučić.

    "Mi ovo vidimo kao deo agende strukturnih mera, a fiskalna konsolidacija bi treba da ide ruku pod ruku sa ekonomskim reformama koje bi podigle konkurentnost i rast", rekao je Janmaat.

    Set koji je Vučić izneo obuhvata smanjenje plata i penzija većih od 25.000 dinara, oštru borbu protiv sive ekonomije, otpuštanje viška ljudi u administraciji, zatim smanjivanje subvencija pojedinim javnim preduzećima i jačanje privatnog sektora.

    Prema rečima Janmata, smanjivanje garancija na kredite i subvencija je u skladu sa preporukama koje je EU dala Srbiji u maju ove godine, na sastanku EKOFIN saveta.

    "Jedna od naših specifičnih preporuka je bila da smanjite subvencije i garancije, jer je njihov nivo visok", rekao je Janmat.

    Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Milojko Arsić rekao je da će najavljeno smanjenje plata i penzija omogućiti polovinu planiranih ušteda od najavljenih 700 miliona evra, ali da nije jasno kako će se uštedeti druga polovina tih sredstava.

    "Osnovni cilj da se uštedi 700 miliona evra je dobro postavljen ali nije najjasnije kako će se to postići", rekao je Arsić agenciji Beta.

    On je kazao da nisu poznati detalji ušteda osim dela o platama koji je precizno naveden.

    "Za penzije nije baš najpreciznije, treba sačekati precizniji plan", naveo je Arsić i dodao da premijer Aleksandar Vučić nije izašao sa jasnim planom za penzije jer verovatno postoji mogućnost njegove promene.

    On je kazao da su samo nagoveštene druge uštede, da nisu planirana znatna smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru i da je tu potreban operativniji plan.

    "Pitanje je da li će otpuštanja u javnom sektoru uopšte biti", kazao je Arsić. 

    Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenjuje da predloženo smanjenje plata i penzija nije dovoljno, te da će morati da se poveća PDV.

    "Vučić je sinoć ponovio da su procene Fiskalnog saveta tačne, ali da je pri donošenju odluka o umanjenju plata i penzija pred očima imao ljude koji od tih primanja žive. Skeptični smo. Ako predlozi ostanu, moraće da se poveća PDV", rekao je Petrović za Blic.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE