Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oracle: Larry Ellison podneo ostavku na mesto izvršnog direktora

    Larry Ellison, suosnivač kompanije Oracle i njen lider dugih 37 godina, podneo je u četvrtak ostavku na mesto izvršnog direktora, a zameniće ga dva izvršna direktora Safra Catz i Mark Hurd.

    Kako je objavljeno i da je dobit Oraclea pala više nego što se očekivalo, cena deonice te tehnološke kompanije pala je juče 2 odsto, prenosi Seebiz.

    Premda su Ellison, koji će ubuduće biti izvršni predsednik i glavni tehnološki direktor, gospođa Catz i Mark Hurd poručili da se ništa neće promeniti u strukturi upravljanja, deobu vlasti odmah su kritikovali stručnjaci za menadžment.

    "U gotovo svim slučajevima rešenje s dva izvršna direktora pokazalo se improviziranim rešenjem za politički problem", kaže Jeffrey Sonnenfeld, profesor na Yale School of Management, podsećajući da Oracle već neko vreme ima problema jer nije jasan smje kompanije u sve žešćem konkurentnskom okruženju.

    Prema ovom rešenju, za proizvodnju, finansije i pravna pitanja biće nadležna Catz, a za prodaju i usluge Hurd. Pitanja vezana za softver i hardver biće u nadležnosti Ellisona. Glavna je razlika u tome što će Catz i Hurd morati izveštavati odbor Oraclea, a ne samo Ellisona, iako je on sada izvršni predsednik tog odbora.

    Ellison, koji je odrastao u opasnom delu Čikaga, osnovao je 1977. godine firmu koja će kasnije postati Oracle, čija je baza podataka postala tehnološka okosnica najvećih svetskih korporacija.

    Ellison je s kompanijom izašao na berzu 1986. godine, iste godine kada i Microsoft, a Oracle je tada imao prihode od 55 miliona dolara. Ove godine očekuje se da će prihodi premašiti 40 milijardi dolara.

    Kroz nekoliko desetina akvizicija, Ellison je proteklih godina proširio Oracleov portfelj poslovnih softvera, pri čemu je desetine milijardi dolara investirao u kupovinu tehnoloških kompanija, kao što su PeopleSoft, Siebel Systems…

    Ali, u poslednjih nekoliko godina, Ellison je posrnuo. Ulagači su naširoko kritikovali njegovu kupovinu Sun Microsystemsa 2010. godine za 7,4 milijarde dolara i neke druge poteze.

    Zahvaljujući prethodnim poslovnim uspesima i širenju kompanije, Larry Ellison je peti na listi najbogatijih ljudi u svetu magazina Fortune. Vrednost njegove imovine procenjuje se na 51,3 milijarde dolara, uključujući 25-odstoni udeo u Oracleu.

    Foto: Twitter

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE