Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Nijedna prepreka srpskom Južnom toku`

    Ne postoji nijedan problem da počnu radovi na gasovodu Južni tok kroz Srbiju, koji bi trebalo da krenu u oktobru, tvrdi direktor kompanije South Stream Srbija Dušan Bajatović.

    Bajatović kaže da će učesnice tog projekta, "Bugarska i Srbija, kao i Mađarska i Austrija graditi Južni tok kao energetski objekat i ne postoje bilo kakva pravila EU koja bi bilo kojoj državi zabranila izgradnju jednog energetskog objekta".

    Bajatović je, na interaktivnoj izložbi kojom će Južni tok biti predstavljen širom Srbije i u ostalim zemljama učesnicama, rekao da je u Srbiji sve spremno za početak tog velikog posla, dodajući da Srbija ne mora da čeka da izgradnja tog gasovoda startuje u Bugarskoj.

    Ističe da neće biti promena rokova u izgradnji i puštanju u rad Južnog toka i da se crnomorska deonica gasovoda realizuje kao i da u tom poslu učestvuju francuske, nemačke, italijanske i ruske kompanije. On je siguran da će se EU i Rusija dogovoriti oko gasovoda.

    Cena gasa prati kurs dinara

    Bajatović, koji je i direktor Srbijagasa, najavljuje i da će od 1. januara naplata računa za gas morati da bude stoprocentna, kao i da će doći do postepenog povećanja cene gasa zbog usklađivanja dinara sa kursom dolara i evra.

    Napominje da će se cena gasa usklađivati sa svakom promenom kursa dinara sa dolarom i evrom po metodologiji Agencije za energetiku, kao i da će cena gasa delimično biti povećana zbog rasta transportnih troškova i mrežarine koji su sada nerealni.

    Kurs dinara je već sada povećao cenu gasa za oko četiri dinara, rekao je Bajatović i precizirao da ne očekuje bitne izmene cene gasa u dolarima, ali da je sam kurs dolara narastao u odnosu na kurs dinara i evra, što može izazvati promene cene gasa, jer su zaduženja Srbijagasa u evrima.

    Direktor Srbijagasa je ponovio da će naplata od sledeće godine morati da bude potpuna i poručio da nema više besplatnog gasa i da će oni koji ga ne budu plaćali biti ili isključeni ili će Vlada i lokalna samopurava morati da plate za njih.

    Bajatović je rekao da je pet godina gas bio ispod cene što je izazvalo gomilanje dugova u Srbijagasu, dodajući da sada moramo sa se dogovorimo kako da rešimo pitanje tih dugova.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE