Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jača prava srpskog kupca

    Novi zakon o zaštiti potrošača, koji će se primenjivati od ponedeljka, donosi veća prava kupcima, ali i veću ulogu tržišnih inspektora, kaže predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida.

    Trgovci su do sada mogli slobodno da tumače zakon, te je bilo velikih zloupotreba. Novi zakon nije revolucionaran, ali je morao da se menja zbog velikog broja primedbi, ističe Vida u razgovoru za RTS.

    Potrošači će sada imati veća prava, pogotovo kada je reč o reklamacijama. Do sada su imali rok od 15 dana za reklamaciju, sada je taj rok smanjen na osam dana. Ukoliko se radi o beloj tehnici, rok za reklamaciju ne može biti duži od 30 dana, objašnjava Vida.

    Govoreći o proceduri za reklamaciju, Vida navodi da potrošač pri reklamaciji treba prvo da ode kod trgovca, jer je tamo i ostvario svoje pravo na reklamiranje proizvoda.

    "Ukoliko ne uspe sa trgovcem da reči problem, potošač se onda se obraća udruženjima za zaštitu potrošača. Ako ni to ne uradi plodom, sledeća stanica je sud", objašnjava predsednica Centra.

    Međutim, da bi se zakon primenio u potpunosti, nema dovoljno tržišnih inspektora, ističe Vida uz ocenu da broj koji sada postoji nije dovoljan za Beograd, a ne za celu Srbiju.

    Novim zakonom o zaštiti potrošača postojaće inspekori koji će reagovati na pojedinačne slučajeve, kao što su neisticanje cene, ističe Vida.

    Jedna od novina u novom zakonu je da će predstavnici udruženja potrošača moći da utiču na formiranje cena komunalnih usluga. To će moći da urade samo predstavnici evidentiranih udruženja kod Ministarstva trgovina, ističe Vida.

    "To će moći da urade samo ona koja ispunjavaju određene uslove. Do sada smo ih imali na stotine, a sada će to moći da uradi samo njih 27 ili 30", zaključuje Vida.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE