Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva smanjenja u novembru

    Prvo smanjenje plata i penzija moglo bi da se oseti u novembru, budući da je ministar finansija Dušan Vujović najavio da će primena novih mera početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra.

    Definitivan dogovor Vlade oko primene mera štednje, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta. Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera, rekao je Vujović gostujući na TV Prva.

    Prema njegovim rečima, određeni zakoni moraju da prate rebalans, kako bi moglo da se ide na smanjivanje plata i penzija.

    "Pretpostavljam da će nam biti potrebno da potrošimo nekoliko nedelja za izmenu tih zakona. Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to sa druge strane zahteva složenije izmene zakona i više vremena", rekao je Vujović.

    On je naveo da će se rebalans naći u Skupštini Srbije polovinom oktobra, a već početkom novembra krenuće se i sa predlogom budžeta za 2015. godinu.

    Upitan koliko će smanjenje trajati, Vujović je naveo da, ako se bude uradilo sve po planu da se povećaju prihodi budžeta, već početkom 2016. u budžetu za tu godinu moći će da budu povećane plate u zdravstvu i obrazovanju.

    "Što budemo uspešniji u prikupljanju fiskalnih računa, investicija, povećanju proizvodnje, pre ćemo moći da podignemo primanja. Posle godinu dana ćemo to razmotriti, pa u budžetu za 2016, ako sve bude kako treba, možemo i sebi i svima povećati plate", poručio je Vujović.

    >>>>O novim Vučićevim merama: Pohvale od EU i Schrodera. Domaća javnost oprezna

    Ministar je upozorio da se rashodi budžeta moraju smanjiti, jer trošimo mnogo u odnosu na bruto društveni proizvod (BDP), navodeći da javna potrošnja iznosi oko 45 odsto BDP i penjaće se do 49 odsto u narednim godinama.

    "To mogu da priušte samo najrazvijenije zemlje, to mi još nismo. To je previsok nivo i neke troškove moramo da smanjimo", rekao je Vujović, ocenivši da su među brojnim nerešenim problemima i preduzeća u restrukturiranju.

    Kada je reč o javnom dugu, Vujović je primetio da su u Srbiji uspostavljeni trendovi koji ne mogu beskonačno da se nastave, podsećajući da je kumulativno učešće duga u BDP raslo sa 20, na 64, pa na 75 odsto BDP.

    Na rast javnog duga veliki uticaj su imale državne garancije javnim preduzećima, za koje niko nije pretpostavljao da će biti naplaćene, a njihova naplata je sa zadrškom počela da utiče na budžet, objasnio je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE