Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatskom agraru preti katastrofa

    Ugrožen hrvatski agrar izložen je u poslednje vreme dodatnom velikom iskušenju ruskog embarga na uvoz prehrambenih proizvoda iz Evropske unije.

    Pritom nije reč o velikoj ukupnoj trgovini, jer se tek oko 1,5 odsto izvoza hrane iz Hrvatske odnosi na Rusiju, a što ne premašuje 25 miliona dolara godišnje.

    Pitanje je, međutim, šta će se dogoditi s velikim viškom proizvoda kad se uzme u obzir čitava EU pod embargom, i kako će se to odraziti na hrvatsku poljoprivredno-industrijski bilans, piše Deutsche Welle, a prenosi Index.

    Ekonomista i analitičar domaće poljoprivredne politike i prakse Goran Đulić, smatra da će posledice toga biti – katastrofalne.

    Realno je očekivati, unutar zajedničkog tržišta EU, izjavio je Đulić za DW, "plasman velikih količina roba po nižim cenama, prvobitno namenjenih za rusko tržište, na slabija i siromašnija tržišta poput Hrvatskog.

    Zatim će doći do još većeg rušenja cena domaćih proizvoda, bez ikakvih ozbiljnijih mehanizama kojim bi se mogao zaštititi agrarni sektor, dodao je on.

    Pojedini hrvatski poljoprivrednici već osećaju efekte ruskog embarga, poput proizvođača jabuka, koji su na udara pojačanog uvoza jabuka po dampinškim cenama iz drugih zemalja EU, budući da je reč o državama koje svoj agrar podupiru znatno više i bolje nego Hrvatska.

    "Poljska, primera radi, ima golemu proizvodnju jabuka, desetine puta veću od naše, ali nemaju skladišnih kapaciteta u kojim bi zadržali viškove nastale obustavom redovnog izvoza u Rusiju."

    Čim se, dakle, postojeća skladišta napune, Hrvatsku će preplaviti jeftine jabuke iz Poljske, a da ne govorimo o drugim zemljama, ističe Domagoj Škobić iz klastera "Slavonska jabuka".

    Najavljivali smo pre sedam-osam godina što će nam se tačno dogoditi s ulaskom u EU. S jedne strane je problem kontinuirano loša državna politika“, objašnjava Škobić, "a s druge privatni veliki uvoznici, odnosno trgovci u Hrvatskoj".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE