Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Banke smanjuju kamate na štednju

    Banke u Srbiji najavljuju da će od polovine ovog meseca još smanjiti kamate na štednju, tako da će kamata na štednju u evrima biti od 1,30 do 1,35 odsto za oročenje na 12 meseci.

    Štednja građana je dostigla skoro 8,5 milijardi evra, od toga najviše je depozita u dve najveće banke, gotovo polovina od ukupno položenih depozita, pišu Novosti.

    Građani najčešće oročavaju svoja sredstva na godinu dana i šest meseci. Iako je kamata povoljnija na uloge u dinarima, stanovništvo se i dalje radije opredeljuje za štednju deviza.

    Poslednje računice pokazuju da je novac isplativije čuvati u domaćoj valuti u poslednjih godinu i po dana, zbog relativno velike razlike u kamatama. Ovu računicu uglavnom ne narušava ni povremeno slabljenje domaće valute. Štednja u dinarima je praktično tri puta povoljnija nego u evrima.

    Vreme kada su banke u Srbiji nudile i od devet odsto na štednju u evrima na godinu dana, a do 18 odsto na dinare je iza nas. Za poslednjih godinu dana kamate su prepolovljene, a u odnosu na 2010. i do četiri puta su manje. Nešto veće kamate od tri do 3,5 odsto nudi veoma mali broj banaka.

    Računica za štednju pokazuje da ako građanin položi 100.000 dinara sa kamatom od šest odsto na pola godine, zaradiće 3.170 dinara, a za isti iznos, sa kamatom od sedam odsto, oročen na 12 meseci, 7.000 dinara.

    Ukoliko stavi 1.000 evra, dobiće kamatu na šest meseci od 0,77 odsto, a na godinu dana 1,30 odsto. Zarada za pola godine je oko pet evra, jer se 15 odsto plaća porez na uloge u devizama, a na godinu dana oko deset evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE