Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Brisel razmatra olakšice za Južni tok

    Evropska komisija razmatra davanje olakšica za Južni tok, ali samo u okviru postojećeg zakonodavstva, odnosno Trećeg energetskog paketa.

    Prema rečima pedstavnice za medije evropskog komesara za energetiku Marlene Holzner, nije isključena mogućnost da ta tema bude dodirnuta na marginama predstojećeg trostranog ministarskog susreta o gasu Rusije, Ukrajine i Evropske unije.

    Ništa ne sprečava učesnike susreta da pokrenu tu temu u okviru razgovora u petak, ali njihova glavna tema ostaje gasni spor Rusije i Ukrajine, citirao je Itar Tass Holznerovu.

    "Ako Rusija zatraži olakšice za Južni tok, ali isključivo u okviru postojećeg zakonodavstva, mi smo spremni da to razmotrimo", dodala je ona.

    Suština neslaganja Rusije i EU o Južnom toku leži u činjenici da su bilateralni sporazumi Rusije sa svim zemljama EU preko čije teritorije prolazi gasovod bili zaključeni pre stupanja na snagu Trećeg energetskog paketa EU.

    U vezi s tim, Rusija smatra da se zahtev EK da se sporazumi prilagode energetskom paketu protivi osnovnom principu prava i da zakon ne može da se primenju retroaktivno.

    Treći energetski paket zahteva da se polovina kapaciteta gasovoda izgrađenog ruskim novcem prepusti nezavisnim dobavljačima, odnosno za slobodan tranzit kaspijskog gasa u Evropu, nezavisno od Rusije, podseća Itar Tass. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE