Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Inflacija niža zbog hrane, struje i kursa

    Guvernerka Jorgovanka Tabaković uputila je otvoreno pismo premijeru, u kojem objašnjava da je inflacija ove godine bila niža od očekivane zbog neočekivano niske cene hrane, očekivanog poskupljenja struje do kojeg nije došlo i stabilnih kretanja na deviznom tržištu.

    Međugodišnja inflacija je u avgustu je iznosila 1,5 odsto, a ispod granice očekivanog cilja kretala se od marta do avgusta 2014, navedeno je u pismu givernerke Narodne banke Srbije upućenom premijeru Aleksandru Vučiću.

    Prosečna inflacija je od marta do avgusta je iznosila 1,9 odsto, a hrana je u tom periodu pojeftinila za 0,9 odsto. Dobra poljoprivredna godina 2013. i 2014. doprinela je da svetske i domaće cene primarnih poljoprivrednih proizvoda budu niže nego što se očekivalo, pa je njihov dezinflatorni uticaj bio jači nego u ranijim projekcijama.

    NBS je, kako je navedeno, očekivala poskupljenje struje u trećem tromesečju ove godine, ali to se nije dogodilo, što je takođe uticalo na kretanje inflacije ispod ciljane granice.

    Izvršni odbor NBS je preduzeo sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se inflacija u srednjem roku vratila u okvire dozvoljenog cilja, navedeno je. Smanjenje restriktivnosti monetarne politike, započeto u maju 2013. nastavljeno je i 2014.

    Referentna kamatna stopa je od maja 2013. do juna 2014. snižena sa 11,75 na 8,5 odsto dok se izvršna stopa na jednonedeljne repo operacije NBS kreće na oko 6,5 odsto.

    "Imajući u vidu da je dezinflatorni uticaj nekih faktora privremen, pre svega niska cena hrane, kao i da postoji snažan uticaj geopolitičkih tenzija na premiju rizika i devizni kurs, NBS mora biti oprezna u vođenju monetarne politike u nastojanju da inflaciju trajno stabilizuje na niskom nivou uz održavanje finansijske stabilnosti", objašnjava guvernerka.

    NBS očekuje da će se inflacija vratiti u ciljane okvire, od 4 plus minus 1,5 odsto, do kraja 2014. godine i da će se kretati u tim okvirima u 2015. Tome će doprineti izostanak dezinflatornih pritisaka po osnovu cene hrane, očekivana korekcija cena električne energije i rast cena uvoznih proizvoda, navedeno je u pismu.

    Tabaković je navela da se obraća premijeru u skladu sa sporazumom o targetiranju inflacije koji je NBS zaključila sa Vladom Srbije, a vlada usvojila 19. decembra 2008. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE