Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najjeftinije grejanje na drva

    Najveće troškove za grejanje naredne zime imaće domaćinstva koja koriste lož ulje, propan butan gas i električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, dok će najjeftinije biti grejanje na drva.

    Potrošači koji se greju na lož ulje, za nabavku tog energenata, za prosečan stan, tokom cele sezone moraju da izdvoje 209 hiljada dinara, dok će za propan butan gas morati da plate 125 hiljada dinara, odnosno 107 hiljada dinara za struju, saopštila je Agencija za energetiku.

    Za grejanje prirodnim gasom, troškovi su dva do tri puta manji i iznose 56 hiljada dinara. Gotovo iste troškove kao za gas imaće domaćinstva koja se greju na pelet, kao i građani koji koriste ogrevno drvo čija je cena 5.800 dinara po metru kubnom i imaju peći niske efikasnosti.

    Najjeftinije grejanje mogu imati domaćinstva koja se greju na drvo u područjima Srbije u kojima je ono jeftinije (na primer 4.000 dinara po metru kubnom), a naročito ako imaju novije peći čija je efikasnost oko 70 odsto, za nabavku goriva potrebno im je 31 hiljada dinara za sezonu.

    Ovakve peći obezbeđuju povoljno grejanje u odnosu na alternative i pri višoj ceni drveta kakva je u Beogradu i Vojvodini.

    Domaćinstva koja za grejanje stana koriste termoakumulacione peći imaće troškove koji iznose 39 hiljada dinara, ali samo uz uslov isključivog korišćenja jeftinije noćne električne energije.

    Svako dopunjavanje peći tokom dana, korišćenjem skuplje električne energije značajno uvećava ove troškove. Tako će dopunjavanje dve peći snage od po tri kilovata (kW) samo tokom dva sata dnevno, uvećati troškove grejanja za oko 45 odsto, na 57 hiljada dinara.

    Domaćinstva koja koriste ugalj plaćaće grejanje zavisno od vrste uglja, sa uračunatim troškovima prevoza, od 43 do 46 hiljada dinara. Ukoliko imaju peći, čija je efikasnost veća od 55 odsto, troškovi će biti u odgovarajućoj meri niži.

    Analiza Agencije za energetiku napravljena je prema cenama gasa iz oktobra, a ostalih energenata iz septembra 2014. godine, a troškovi ne obuhvataju investicione troškove i troškove održavanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE