Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Južno voće po astronomskim cenama

    Južno voće na srpskom tržištu dostiže astronomske cene, za kilogram limuna treba izdvojiti i neverovatnih 350 i 400 dinara, koliko dostiže i kivi. Banane se „drže“ na oko 150, pomorandže i grejpfrut su do 160, a mandarine 130 dinara.

    Prodavci na pijacama objašnjavaju da je to uobičajeno povećanje cena, usled smene sezona berbe na Mediteranu i u prekookeanskim zemljama. Prve količine limuna počele su da pristižu iz Turske ovih dana, a za mesec dana cene će biti znatno niže. Na naše tržište limun, inače, najčešće stiže iz Turske i Grčke.

    Razlog za ovako visoku cenu citrusa je nestašica južnog voća u Evropi, pa se uvozio iz Latinske Amerike, a cenu je dodatno podizao skup transport, kažu na pijaci Zeleni venac. Takav skok cena uobičajen je za ovaj period godine, dolazi do smene sezone, a svaki manjak robe podiže cenu.

    Na naše tržište, inače, svi citrusi – limun, pomorandže, mandarine, grejpfrut u sezoni jesen-zima stižu iz Italije, Grčke, Turske, Španije, ali i iz Izraela, Kipra, a u letnjoj sezoni, dopremaju se iz Južne Amerike, Argentine i Urugvaja.

    Banane uglavnom stižu iz Ekvadora i Kolumbije, a egzotično voće, poput avokada, manga ili papaje iz tropskih pojasa Azije i Južne Amerike.

    U trgovinskim kućama zbog bolje ponude najavljuju niže cene, pre svega, limuna, dok će banane, koje na naše tržište mahom stižu iz Ekvadora i Kolumbije, zbog slabije berbe na svetskom tržištu u narednom periodu biće još skuplje.

    Nevreme i česte oluje uništile su deo roda banana i tako stvorile manjak na tržištu. Prosečna cena banana sada je oko 149, a septembra prošle godine iznosila je 119 dinara.

    Stručnjaci ističu da je kretanje cena voća i povrća, uslovljeno, pre svega, vremenskim uslovima, koji mogu da utiču na prinos određene sorte, što kasnije izaziva poremećaje u odnosu ponude i tražnje i konačno na cenu na tržištu.

    Ovogodišnja cena limuna uslovljena je činjenicom da je Argentina, koja je najveći proizvođač limuna na svetu i koja snabdeva Evropu u periodu od juna do septembra, imala lošu sezonu, kažu u Delhaize Srbija.

    Usled mraza, 60 do 70 odsto ukupne proizvodnje je uništeno, pa je u Evropu dospela ograničena količina limuna. Usled tražnje, koja umnogome prevazilazi trenutnu ponudu, cene limuna su više nego obično.

    Izveštaji sa pijaca pokazuju da su cene južnog voća najviše u prestonici i Novom Sadu, a to voće najpovoljnije je pazariti na jugu zemlje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE