Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iseljavanje Savamale po sistemu `kvadrat za kvadrat`

    Zbog izgradnje "Beograda na vodi", prethodna tri meseca uklonjen veliki broj objekata u Savamali, a žiteljima Savskog amfiteatra se nudi smeštaj po sistemu "kvadrat za kvadrat".

    Savski amfiteatar užurbano se priprema za "Beograd na vodi". Prethodna dva meseca, na potezu od Brankovog mosta do Gazele, očišćeni su hektari građevinskog zemljišta. Iz ulica Bara Venecije i Braće Krsmanović, porušene su mnogobrojne hale, magacini i skladišta, a u finalnoj fazi je raseljavanje nekoliko stotina porodica.

    Kako su se reporteri Novosti uverili, žitelji ovog naselja, uglavnom penzionisani radnici Železnica Srbije, nisu krili radost, što im je grad ponudio alternativni smeštaj, po principu „kvadrat za kvadrat“.

    Za razliku od pre tri meseca, kada je najavljeno rušenje i iseljavanje bez obeštećenja, penzioneri Nevenka i Dušan Ljubojević sada mogu da odahnu. U zamenu za kuću koju smo dobili od Železnica, preseliće se u stan na Belim vodama.

    Dobićemo ga na korišćenje, sa povoljnom mogućnosti, da ga u budućnosti otkupimo, priča Nevenka Ljubojević, naglašavajući da još nisu dobili ugovor, ali očekuju da će ga potpisati u narednom periodu.

    Od početka jula, predstavnici grada obišli su sve porodice na prostoru budućeg "Beograda na vodi". Za polovinu žitelja pronađeno je neko rešenje. Uglavnom su to stanovi u Žarkovu, na Zvezdari, Belim vodama, Kanarevom brdu…

    Većina njih, već na prvo gledanje, prihvatila je ponudu. Pojedini stanari, poput Dragiše Staševića, čekaju i da oni dođu na red, kod gradske komisije za raseljavanje.

    Bio sam mašinovođa i od Železnica sam 1981. godine, na korišćenje, dobio ovu kuću. Sada sam u penziji, kao i većina ljudi koji ovde žive. Koliko mogu da primetim, komšije su veoma zadovoljne ponuđenim smeštajem, priča Stašević.

    Na zemljištu Železnica živi i Ljubiša Kostić čija prizemna kuća takođe je predviđena za rušenje. Imam dvoje male dece i mnogo se brinem gde ćemo da dočekamo zimu. Išao sam na neke razgovore i sada čekam da mi jave, kako će se rešiti moje pitanje, objašava Kostić.

    Od početka jula, grad je popisao sve objekte i stanovnike, na delu Savamale koji je predviđen za rušenje. Za one koji imaju neke "papire" od Železnica, pronađeni su stanovi.

    Daleko složeniji problem čeka čelnike grada, kada budu selili Lastu, BAS, Glavnu železničku stanicu i Javno carinsko skladište. Za to treba daleko više vremena, ali i novca.

    Ruši se preko 100 objekata

    U opštini Savski venac, u ponedeljak su otvorene ponude za javnu nabavku, odnosno radove, koja će firma uklanjati objekte, kojima je odbijena legalizacija, a u cilju uređenja Savskog amfiteatra.

    Rušiće se više od sto objekata, koji zajedno, bruto, imaju oko 18.000 kvadrata. Odluka ko će dobiti ovaj posao, znaće se za 25 dana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE