Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija šampion u `bežanju` sa posla

    Mreža za poslovnu podršku (BSN) je na skupu menadžera ljudskih resursa u 24 nemačke kompanije koje posluju u Srbiji prezentovala studiju o apsentizmu u zemljama regiona, a rezultati pokazuju da je u Srbiji ovo veliki problem.

    Prezentovana studija je pokazala je da je nivo odsutnosti s posla i lažnih bolovanja u Srbiji viši za skoro 35% od proseka zemalja regiona (Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Bugarska, Grčka, u istraživanje je bila uključena i Slovenija), a 59% od proseka zemalja EU.

    Strane kompanije u Srbiji i nekim zemljama regiona najveći problem imaju u toku letnje sezone kada zaposleni u značajnom broju odlaze na bolovanja da bi se bavili poljoprivrednim radovima na svojim gazdinstvima i njivama.

    Veliki problem je i nereformisan zdravstveni sistem s visokim stepenom korupcije i nedostatkom kontrole lekara koji odobravaju bolovanja u različitim gradovima i opštinama. Ovo se smatra i uzrokom ove pojave, ali takođe i Zakon o radu koji nije dovoljno reformisan kako bi se sprečila masovna pojava lažnih bolovanja u Srbiji, tako se dešava da lekari daju bolovanja i do 30 dana zbog insomnije, "komplikacija akutne prehlade", stomačnih tegoba, zubobolje, itd.

    Neki od zanimljivijih podataka studije su i da četvrtina zaposlenih u Srbiji između 16 i 20 puta godišnje traži slobodan dan, da 17,4 odsto zaposlenih efektivno radi pet sati, a samo 6,6 odsto više od osam sati, da 23 odsto zaposlenih ima pauze duže od jednog sata, a da čak 37 odsto zaposlenih starijih od 50 godina najviše odsustvuje sa posla.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE