Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatski dug sve veći

    Prema podacima Hrvatske narodne banke, javni dug Hrvatske dostigao je na kraju juna 224,6 milijardi kuna, odnosno 29,5 milijardi evra, što je 13,6 odsto više nego u istom mesecu prošle godine.

    To znači da je i u prvom polugodištu ove godine nastavljena tendencija visokog i dugoročno neodrživog rasta javnog duga, kažu iz Hrvatske privredne komore (HGK), osvrćući se na podatke hrvatske centralne banke.

    Potreba finansiranja visokog budžetskog deficita, kao i refinansiranja dospelih zaduženja, rezultirala je visokim rastom obe komponente duga, inostrane, koja je na godišnjem nivou skočila 16,6 odsto, i domaće, koja je porasla 12 odsto, navode analitičari HGK.

    Kako bruto domaći proizvod (BDP) pada, a javni dug raste, dolazi do sve većeg udela tog duga u BDP, zbog čega se Hrvatska sve više udaljava od mastrihtskih kriterijuma, prema kojima bi udeo javnog duga u BDP trebalo da iznosi maksimalno 60 odsto, upozoravaju stručnjaci.

    Prema podacima Eurostata, objavljenima u julu, javni dug Hrvatske dostigao je u prvom tromesečju 68 odsto BDP, ili 221,8 milijardi kuna.

    U drugom kvartalu javni dug je povećan za 2,8 milijardi kuna u odnosu na prethodni kvartal, dok je BDP pao 0,3 odsto na kvartalnom, i 0,8 odsto na godišnjem nivou. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE