Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Conference Board: Hrvatska stoji u mestu, Srbija još gora

    Hrvatski bruto društveni proizvod 2013. godine bio je 0,4 odsto niži u odnosu na 1980. godinu, dok je Srbija još lošija sa BDP na nivou od 72 odsto u odnosu na 1980, pokazuje računica američke istraživačke organizacije Conference Board.

    Hrvatska je među retkim zemljama koje se u preko tri decenije praktično nisu maknule s mesta. Posmatrano globalno, od Hrvatske su lošije jedino Srbija koja je na nivou od 72 odsto BDP iz 1980, zatim Moldavija sa 75 odsto, te Ukrajina koja je na 82 odsto BDP.

    Primera radi, u posmatranom periodu, kineska privreda je porasla čak 16 puta, turska četiri puta, a rast su imale i nama slične zemlje centralne i istočne Evrope, čije privrede su porasle za 1,2 puta.

    Iako je Hrvatska u pojedinim periodima beležila rast, ovi podaci potvrđuju ranije objavljeno istraživanje domaćih stručnjaka, dr. Guste Santinija i dr. Sandre Bebek, koje je takođe ukazivalo da zemlja ima duboke strukturne probleme zbog kojih je zapela u višedecenijskoj ekonomskoj depresiji.

    Prema njihovom istraživanju od 1990. do 2012. godine, BDP je porastao samo 7,9 odsto, iako je Hrvatska uz Sloveniju bila u najboljoj poziciji od zemalja bivše Jugoslavije.

    Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska, iskoristile su svoju istorijsku šansu, nadoknađujući tranzicijski lom i pozicionirajući se u svetsku ekonomiju i u globalnu podelu rada na kvalitativnoj osnovi, navode Santini i Bebek.

    Sve je to rezultiralo gubitkom radnih mesta pa je odnosu na 1990, ukupna nezaposlenost porasla s 8,9 na 18,9 odsto u 2012, a stopa ukupne zaposlenosti smanjila se s 45,3 na 38,1 odsto.

    Jedino što je u Hrvatskoj snažno raslo, uz nezaposlenost, jeste spoljni dug, koji je najviši u u poređenju sa zemljama bivše Jugoslavije i iznosi preko 50 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE