Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podela Srbijagasa – dvostruki uslov Evrope

    Razdvajanje delatnosti u okviru Srbijagasa zvanični je uslov Evropske komisije za dalje razgovore o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, ali je i uslov da Evropska banka za obnovu i razvoj plasira bilo kakva sredstva u srpsku energetiku.

    Da je to uslov da EBRD plasira bilo kakva sredstva u srpsku energetiku, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač, ističući da je najveći problem taj što bi Srbijagas trebalo da se razdvoji na operatera prenosnog sistema i na snadbevača gasa.

    Srbija jedino nije ostvarila napredak po pitanju razdvajanja delatnosti Srbijagasa, zbog čega postoji opasnost da se uvedu sankcije za narednih godinu dana. A to pitanje će biti na dnevnom redu tek sledećeg ministarskog sastanka, znači za godinu dana.

    Govoreći o modelu razdvajanja u Srbijagasu, Kopač je rekao da Srbija mora sa 1. januarom 2015. godine, da preuzme Treći energetski paket koji poznaje samo funkcionalno razdvajanje delatnosti.

    Kako je istakao, to još uvek mogu biti firma majka i ćerka, ali da između njih dve ne sme biti mogućnosti uplitanja u posao.

    To preduzeće nema volje da se tako nešto napravi, ali je zato Energetska zajednica pokrenula prekršajni postupak protiv Srbije, koji je bio razmatran na Ministarskom savetu prošle sedmice u Kijevu, naveo je Kopač.

    Srbija je bila osuđena zbog kršenja ugovora u osnivanju Energetske zajednice baš zbog tog slučaja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE