Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Greška debelih prstiju` od 617 milijardi dolara

    Japansko tržište akcijama uzdrmala je ljudska greška, zbog koje je u razmaku od oko 20 minuta napravljena pa povučena transakcija teška 617 milijardi dolara.

    Neimenovani broker je očigledno slučajno upisao trgovinu velikim brojem deonica, među kojima su bile i takozvane "blu čip", sigurne akcije, firmi kakve su Toyota, Honda i Nomura. Najveća porudžbina bila je za 1,96 milijardi akcija Toyote po ceni od 12,68 biliona jena.

    Ipak, ispostavilo se da je u pitanju takozvana "greška debelih prstiju", odnosno ljudska greška u kojoj se pogrešno ukucaju brojevi. Ova je izazvala kratkotrajan potres na tržištu, težak koliko i cela ekonomija Švedske.

    "Brokerska kompanija je upisala trgovinu 42 paketa akcija u 09.25h 1. oktobra. Ipak, to je bila greška sa njihove strane. Svi izveštaji su blokirani i povučeni u 09.43, a ispravni su izdati u 13.44", saopštila je Japanska asocijacija trgovaca hartija od vrednosti.

    "Greške debelih prstiju" nisu toliko retke u berzanskom poslovanju, a za razliku od ove, neke zaista dovode do katastrofalnih posledica.

    Jedna od najpoznatijih je greška vezana za Knight Capital, koja je zbog softverske greške izgubila 440 miliona dolara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE