Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Direktor Sberbanke: Rusiji preti sudbina Sovjetskog Saveza

    Generalni direktor najveće ruske banke, Sberbanke, German Gref upozorio je danas Moskvu da ne ponavlja greške Sovjetskog Saveza u ekonomiji jer može da doživi istu sudbinu.

    "Zašto se raspao Sovjetski Savez? Glavni razlog koji je bio odlučujući: zapanjujuća nestručnost sovjetskih lidera. Oni nisu poštovali zakone privrednog razvoja", rekao je Gref, bivši ministar privrede.

    On je na godišnjem investicionom forumu u Moskvi ocenio da ekonomska situacija u Rusiji danas mnogo podseća na situaciju u Sovjetskom Savezu: visoke cene nafte i "veliki strukturni problemi".

    "Ne smemo dozvoliti istu situaciju", istakao je Gref i pozvao Rusiju da izvuče lekcije iz prošlosti.

    Gref je rekao da "ljudi ne mogu da naprave inovativne proizvode kada ne razumeju sadašnju ekonomsku politiku i investicionu klimu".

    "Nemamo dovoljno konkurencije. Polovina naše privrede je pod monopolom", dodao je on.

    Ruski ministar privrede Aleksej Uliukajev uznemiren je zbog "eksplozivne situacije" ruske privrede, dok je očekivana inflacija u ovoj godini oko osam odsto, a BDP manji od jedan odsto.

    Evropska unija i SAD su ove godine u više navrata uvodile sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize na šta je ona odgovorila embargom na uvoz prehrambenih proizvoda iz tih zemalja.

    To je izazvalo povećanje cena hrane u Rusiji i pad rublje.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE