Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NBS: Bitcoin je nezakonit i rizičan

    Narodna banka Srbije upozorava da bitcoin nije zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji, niti je dozvoljeno njime trgovati u banakama i menjačnicama, dodajući da ni u Evropskoj uniji bitcoin ne ispunjava uslove da bi bio elektronska valuta.

    NBS je povodom najava o novoj virtuelnoj valuti na svetskim tržištima i vestima o instaliranju aparata za kupovinu bitcoina, saopsstila da ulaganje u bitcoin, ili slične virtuelne valute koje ne izdaje centralna banka i za čiju vrednost ne garantuje, predstavlja rizik koji može dovesti do finansijskih gubitaka.

    NBS je ukazala da "svako ko se upušta u aktivnosti koje su u vezi sa virtuelnim valutama, čini to na sopstvenu odgovornost i samostalno snosi finansijske rizike koji proističu iz tih aktivnosti".

    Virtuelne valute se kupuju za konvencionalne valute direktno od drugog lica ili preko internet platformi, nakon čega se prebacuju na personalizovani bitcoin račun ili tzv. digitalni novčanik.

    Vrednost bitcoina na ovim platformama nije garantovana, veoma je varijabilna i određena je ponudom i tražnjom za tom virtuelnom valutom, upozorava NBS.

    NBS je istakla da su internet platforme koje se koriste za konverziju virtuelnih valuta u konvencionalne po pravilu neregulisane i njihovi korisnici nisu zaštićeni od rizika kojima su izloženi prilikom obavljanja trgovine.

    I Evropska agencija za bankarstvo je krajem prošle godine izdala upozorenje o prometu virtuelnim valutama, u kome je istakla rizike u vezi s njihovim korišćenjem, podseća NBS u saopštenju i dodaje da i Evropska centralna banka ocenjuje da bitcoin ne ispunjava sve kriterijume neophodne da bi se smatrao elektronskim novcem. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE