Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BIZNIS DIJALOG Vladimir Mikić: Uspeh se meri brojevima

    Akcizna politika, ilegalno tržište duvana, suzbijanje sive ekonomije, samo su bili neki od povoda za razgovor sa Vladimirom Mikićem, generalnim direktorom Imeprial Tobaccoa.

    Tržište duvanskih proizvoda se u 2013. smanjilo za 20 odsto, a ukupan promet u maloprodaji smanjen je za 22,5 milijarde dinara. Prema oceni nekih predstavnika duvanske industrije, najveći razlog tome je rast ilegalne trgovine rezanim duvanom. Da li se slažete sa ovom ocenom?

    I da, i ne… Svakako da je ilegalna trgovina rezanim duvanom jedan od razloga smanjene prodaje duvanskih proizvoda, koji se prodaju u zakonski oporezovanom sistemu, ali to nije jedini i dominantan razlog pada prometa. Krucijalan razlog smanjenja prometa je porast cena duvanskih proizvoda nastao usled podizanja akcize od strane državne administracije, i Akcionog plana Ministarstva finansija, koji predviđa stalno povećanje akcize u narednih nekoliko godina, sve do izjednačavanja nivoa naše akcize sa akcizom većine zemalja u Evropskoj uniji. U isto vreme, kupovna moć našeg stanovištva stagnira, ili je u opadanju, i svakako je daleko od kupovnih mogućnosti građana iz zemalja EU, tako da je logična posledica smanjenje potrošnje, ne samo duvanskih nego svih proizvoda. S tim što je, u slučaju duvanskih proizvoda, uticaj na državni budžet izraženiji nego kod drugih, imajući u vidu postotak koji od svake paklice cigareta pripadne državnom budžetu. Bojim se da će, ukoliko državna administracija zadrži postojeću akciznu strategiju za duvanske proizvode, doći do izraženijeg pada legalne trgovine ovim proizvodima, a samim tim i do smanjenja legalnih prihoda proizvođača i trgovaca duvanskim proizvodima, ali i budžetskih prihoda… To je logičan i neminovan scenario koji je zadesio sve zemlje koje su sprovodile nerealnu akciznu politiku po pitanju duvanskih proizvoda.

    Za poslednjih deset godina duvanska industrija je investirala u Srbiji više od 1,2 milijarde evra. Uz to, zapošljava direktno 1.700, a indirektno još 70.000 ljudi u maloprodaji, distribuciji i na poslovima uzgoja duvana. Koju poruku onda država šalje duvanskoj industriji?

    Mislim da je značajnije kakvu poruku država šalje svojim građanima i privrednim subjektima koji posluju u Srbiji. Ovakva poruka znači da imamo predimenzioniranu javnu potrošnju koju ne možemo da zadovoljimo trenutnim prihodima, i da će državna administracija posezati za svim mogućim rešenjima kako bi nadomestila nedostatak u budžetskoj kasi. Problem je što su to rešenja, za koja se na dnevnom nivou čini da mogu da prevaziđu nastali problem, ali su u suštini katastrofalna, gledajući na dugi rok, i dovešće do velikih sistemskih poremećaja, koje je kasnije mnogo teže, a ponekad i nemoguće prevazići. Rezervoar akciznih prihoda budžetu nije neiscrpan, i ne treba ga eksploatisati više od njegovog postojećeg kapaciteta, jer ćemo ga na taj način, potpuno 'presušiti' za dugi vremenski period… 

    Ceo intervju pročitajte u najnovijem broju BIZLife magazina

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE