Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    OVE FREDHEIM, CEO Telenora Srbija: Zakonska regulativa, predvidljivost i transparentnost

    Telenor je jedna od najznačajnih i svakako najveća norveška investicija u Srbiji. Ove Fredheim, CEO Telenora Srbija, sa dvadesetogodišnjim iskustvom rada u Telenoru i to kako u centrali – Norveškoj, tako i u svetu, kao i u CEE regionu (Centralno-istočna Evropa), od Mađarske, preko Ukrajine, Crne Gore i Srbije, je savršen sagovornik BIZLife na temu ocene srpskog u odnosu na ostala tržišta telekomunikacija.

    „U svim zemljama bilo je izuzetno dinamično u telekomunikacionoj industriji i mobilnim telekomunikacijama, koje su se razvijale u poslednjih 15 do 20 godina. Sve je išlo po ustaljenom obrascu: nekoliko generacija 2G, 3G, 4G. Od klasičnih do najnovije generacije pametnih telefona. Poređenje može da se pravi u smislu kojom brzinom se taj napredak odvijao. Sigurno je da je najnapredniji korisnik, koji koristi sve najnaprednije usluge, podjednako napredan i u Srbiji i Norveškoj. Razlike su u veličini  privrede, broju stanovnika, odnosu sa regulatorima, odnosu sa vladom. Telenor, inače, ima sjajnu saradnju sa Vladom Srbije. Vide nas kao vodeću kompaniju, koja je izvršila značajno ulaganje u Srbiji. Ujedno imamo zajedničke interese, jer radimo na doprinosu razvoja srpskog društva.“

    Kada uporedite poslovno okruženje, u zemljama u kojima ste radili, gde je najlakše za poslovanje?

    Postavili ste teško pitanje. Ako su regulisani uslovi u kojima se radi sve je lakše. Načelno smo pozitivni prema okruženju, naročito kada govorimo o odnosu i dijalogu, ali iz perspektive brzine – stvari se sporo odvijaju. Za sve privrednike u Srbiji bitno je stanje privrede. Javni rashodi su vrlo problematični. Nekada su telekomunikacije beležile dvocifreni rast, a sada smo na nuli. Određene privredne grane, koje su se nekad razvijale, došle su na dvocifreni minusni procenat. Samim tim zaključujem, da je za poslednje dve godine, koliko sam u Srbiji, polet, koji je postojao, nestao.

    Ceo intervju možete pročitati i u okviru BIZlife digitalnog specijala BIZNIS PARTNERI SRBIJE – NORDIJSKE ZEMLJE 2014.

    Foto: Đorđe Nenadić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE