Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbin koji je pokrenuo biznis u Holandiji

    „Mladima u Srbiji bih savetovao da ne odustaju od svojih želja i preduzetničkih snova“

    Neretko su tokom ljudske istorije pronalasci bili slučajnost. Tako je bilo i sa EnWakom, pronalaskom mladog Branislava Nikolića. Naime, po završetku osnovnih studija u Srbiji, Branislav se seli u Holandiju na master studije i tu se suočava sa ’problemom’ koji mu je promenio život. Zbog tmurnog i oblačnog vremena, koje je tokom zime karakteristično za Holandiju, njemu je nedostajala energija. Nedostajalo mu je da ga bude sunčevi zraci. Pokušavao je sa različitim proizvodima da reši problem, ali je svaki proizvod imao neke nedostatke. Tada rešava da stvar uzme u svoje ruke i kreće sa idejom da isparavi tehnološke nedostatke i napravi personalni wake up lights sistem za 21. vek. Inače, Branislav Nikolić ove godine učestvuje u selekciji mladih preduzetnika za takmičenje Ring Srbija u sklopu globalnog projekta „Get in the Ring“ (GITR). Takmičenje po prvi put u Srbiji organizuje Udruženje mladih privrednika Srbije u saradnji sa Erasmus Centrom za preduzetništvo u Holandiji, a Nikolić je i sam bio pobednik takmičenja.

    Srbin koji je pokrenuo biznis u HolandijiKako funkcioniše vaš pronalazak EnWake?

    EnWake koristi naučno dokazanu i bezbednu tehnologiju, i sofisticirani algoritam, koji omogučava da prilagodite upotrebu EnWake sebi. Volim da se našalim i da kažem da je EnWake „Prvi svetski inteligentni zrak sunčeve svetlosti“. EnWake koristi plavu svetlost i wearable tech pristup hronobiologiji, njemu možete da pristupite uz pomoć smart telefona i aplikacije EnWake App.

    Biznis ste pokrenuli u Holandiji. Da li planirate da proširite posao i na Srbiju?

    Da, biznis sam pokrenuo u Holandiji, odnosno, u Roterdamu nakon završetka mojih master studija, ali takođe, sam pre skoro deset godina pokrenuo i mali biznis sa tada najboljim drugom, a sada kumom u Beogradu. Ubrzo sam se povukao iz tog posla, jer sam želeo da nastavim sa usavršavanjem i studijama. Ideja mi je bila da odem u inostranstvo gde bih mogao više da naučim o internacionalnom preduzetništvu. Trenutno EnWake i moja druga kompanija, Warranty Vault, sarađuju sa firmama u Srbiji. Bilo bi mi zadovoljsto i planiram da posao proširim i na srpsko tržište.

    Kako je poslovati u Holandiji? Da li možete da uporedite sa Srbijom?

    Holandija je izuzetno organizovana zemlja, i to može da se vidi kako u poslovnom smislu, tako i u uslovima za razvoj biznisa. Iskreno rečeno, trenutno postoji veliki jaz između uslova za poslovanje u Holandiji i Srbiji, ali verujem da je Srbija na dobrom putu da stvari dovede u red. U Holandiji, na primer, možete da otvorite Holding komapniju za 1 evro preko interneta sa minimalnom papirologijom, dok je to u Srbiji malo drugačije. Takođe, sređen pravni i poslovni sistem, kao i mehanizmi podrške preduzetnicima su na izuzetno visokom nivou.

    Koliko se obrazovni sistemi Srbije i Holandije razlikuju? Koji vas bolje priprema za preduzetničku karijeru?

    Zavrsio sam fakultet u Beogradu i Roterdamu. Imao sam sreće da budem učesnik u različitim evropskim i svetskim programima za obrazovanje preduzetnika i vidim kako se stvari odvijaju pri Evropskom institutu za inovaciju i tehologiju, Erasmusovom centru za preduzetništvo, Singularity univerzitetu… Ogromna prednost školovanja u inostranstvu je da vas tamo uče kako da razmišljate i formirate vaše viđenje nakon što ste savladali literaturu, dok je kod nas težište na memorisanju, da ne kažem ’bubanju’ postojećeg gradiva i repeticiji istog. Taj pristup pored nedostatka prakse na našim univerzitetima predstavlju najveću manu srpskog obrazovnog sistema.

    Kako biste opisali vaš pristup poslu?

    Posao shvatam kao igru i izazov. Naravno, posao ne shvatam olako, ali to što radim mi predstavlja zadovoljstvo i priliku da sebe unapredim i naučim nove stvari. Volim da imam prostor za kreativnost. Nekad radim 30 sati nedeljno, a nekad znam da radim i preko 100, u zavisnosti od potrebe. Smatram da je važno biti okružen ljudima od kojih mogu da učim, kao i da imam dobar i kompatibilan tim sa kojim se nadopunjujem bilo da je reč o sposobnostima ili različitim pogledima na poslovne probleme.

    Da li postoji neki savet, moto ili rečenica koja vas vodi kroz život?

    Život je kratak! Važno je da spoznamo i pronađemo sebe, da shvatimo šta istinski želimo od života. Trudim se da se okružim ljudima do kojih mi je stalo i da svakog dana vidim svrhu toga čim se bavim. Pored toga, inspiraciju mi pruža rečenica Gay Kawasakija  „Velike kompanije nastaju zato što osnivač hoće da promeni svet, a ne da bi brzo zaradio novac“.

    Kao suosnivača dve kompanije šta vas svakog dana motiviše i nagoni da idete napred?

    Želja da doprinesem nečemu pozitivnom i radim u šta verujem, kao što mi EnWake pruža neiscrpnu motivaciju. Činjenica da ću sledeće godine na prekookeanskom letu videti ljude koji koriste EnWake kao i mogućnost ove tehnologije da pozitivno transformiše naše drustvo u 21. veku, da dotakne živote hiljada, ako ne i miliona ljudi, je nešto što mi daje snagu da nastavim i idem napred. Svakako podrška velikog broja ljudi koji pomažu i podržavaju ove napore me dodatno motiviše.

    Šta biste posavetovali mlade ljude u Srbiji i sve koji bi da započnu biznis?

    Mladima u Srbiji bih savetovao da ne odustaju od svojih želja i preduzetničkih snova. Bitno je da istraju kroz poteškoće koje će ih zadesiti i da se okruže ljudima koji mogu da im pomognu. Učiti od iskusnijih od sebe i tražiti pomoć od mentora i drugih preduzetnika koji su voljni da podele svoje iskustvo. Treba da se trude da transformišu društo na bolje i da ne posustaju u svom preduzetničkom poduhvatu. Rečenica koja može da im pomogne je da „Grešite puno i grešite brzo“, jer se kroz greške najviše uči i najbrže napreduje. Pravljenje grešaka je normalan i zdrav put ka uspehu. Svakako bi im preporučio da potraže pomoć i da se učlane u Udruženje mladih privrednika Srbije, kako bi zajednički napredovali kao mladi preduzetnici i kao drušvo u celini.

    Uzori u poslu

    „Imao sam sreću da imam dva odlična uzora u mom okruženju. Prvi je moj otac Dušan Nikolić, od koga sam mnogo naučio o integritetu, profesionalnom i korektnom pristupu poslu. Drugi je moj prijatelj i kum Nikola Vučinić koji me je naučio da ništa nije nemoguće. Kao i da se sa uspehom čovek ne kvari već postaje bolji. Pored njih uzore nalazim u Muhammad Yunusu i ideji o ’Svetu bez siromaštva’  (Creating a World Without Poverty – prim.aut.) kao i Richardu Bransonu.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE