Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Briselu smetaju srpski sir i Fiat

    Brisel će posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu pojačati pritiske na Srbiju da ne koristi embargo i povećava izvoz u Rusiju, pišu Novosti.

    Zato nije isključeno da u narednim danima na adresu srpskih vlasti ponovo stigne briselska nota, kojom će se naši zvaničnici još jednom „podsetiti“ na očekivanja Evropske unije, saznaju Novosti u diplomatskim izvorima.

    Neformalnim diplomatskim kanalima već su poslate poruke da bi upozorenje Brisela moglo da poprimi i oštriji ton, u vidu demarša, u kojem će se izričito zahtevati da Srbija ne koristi embargo koji su evropske zemlje uvele Rusiji, dodaje taj list.

    Prema informacijama Novosti, ono što je upalilo "crvenu lampicu" u vrhu EU je Putinova izjava da je za "srpsku privredu povoljan trenutak da nađe što bolje mesto na ruskom tržištu".

    On je rekao da srpska poljoprivreda sada u Rusiju izvozi robu u vrednosti od oko 150 miliona dolara, ali da to veoma brzo može da dostigne i 500 miliona. Naročito se ukazuje šansa za izvoz sirnih namaza.

    >>>>Železnica, sir i 500L `brži` od Južnog toka

    Brisel je, s druge strane, zadovoljan time što je premijer Aleksandar Vučić u Putinovom prisustvu još jednom potvrdio da Srbija ostaje na evropskom putu. Međutim, ostaju očekivanja EU da uskladimo našu spoljnu politiku sa njihovom i uvedemo sankcije Rusiji.

    Portparol evropske šefice diplomatije Maja Kocijančič izjavila je da se stav Brisela o sankcijama Rusiji nije promenio i da na snazi ostaje poziv svim zemljama kandidatima da podrže ekonomske mere EU. Očekujemo od Srbije da demonstrira privrženost Uniji tako što će nastaviti da svoju spoljnu politiku usklađuje sa evropskom, dodala je.

    Maja Kocijančič nije želela da direktno komentariše najavljeno povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda i automobila iz kragujevačkog Fiata u Rusiju, ali je podsetila da je EU u avgustu zatražila od trećih zemalja, pa i Srbije, da ne koriste ruski embargo na uvoz hrane iz EU da uđu na rusko tržište.

    Putinov dolazak i poruke koje su slate iz Beograda pažljivo su praćeni i u Vašingtonu. Robert Hend, Visoki savetnik Američke komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, koja je tesno povezana sa američkim Kongresom, bio je mnogo oštriji u oceni Putinove posete.

    Niko ne traži od Srbije da ne održava dobre odnose sa Rusijom, ali počasti sa kojima je Putin dočekan u Beogradu u raskoraku sa opredeljenjem Srbije za uključivanje u evropski blok, ocenio je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE