Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    E-kupovina: Za pola godine pet milijardi dinara

    Trgovinom na Internetu preko domaćih i stranih sajtova, građani Srbije su u prvoj polovini godine potrošili više od pet milijardi dinara, odnosno oko 42,7 miliona evra, pokazala je računica na osnovu podataka Narodne banke Srbije.

    To znači da su građani, u prvih šest meseci, na netu u proseku svakoga dana trošili 28,3 miliona dinara, odnosno oko 237.000 evra. Najviše se trošilo na stranim sajtovima, dok je tek petina ukupnog iznosa potrošena na domaćim portalima.

    Na domaćim sajtovima je ukupna vrednost prometa iznosila 1,13 milijardi dinara, a trošeno je u proseku 4.859 dinara po transakciji, rečeno je Tanjugu u NBS.

    Na stranim portalima ostvaren je promet od 22 miliona evra, 10,6 miliona američkih dolara, oko dva miliona funti i 302.939 švajcarskih franaka. Ukupno, u prvih šest meseci, obavljeno je gotovo milion transakcija na Internetu.

    Kada su plaćali na stranim portalima, građani su u proseku po transakciji trošili 58,07 evra, odnosno 36,14 dolara, 53,15 funti ili 174,10 "švajcaraca". Najviše transakcija je bilo u evrima, zatim u dolarima i u dinarima.

    Raniji podaci centralne banke pokazuju da vrednost trgovine preko Interneta iz godine u godinu raste, pa je u 2013. potrošeno oko 8,16 milijardi dinara, što je 2,3 milijarde više nego u 2012. godini.

    Inače, podaci Narodne banke ilustruju kupovinu robe i usluga putem Interneta za čije plaćanje su korišćene kartice, uključujući i transakcije preko PayPala kao posrednika u platnim transakcijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE