Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kritičan izveštaj EK o Hrvatskoj

    Evropska komisija je pripremila "vrlo kritičan" izveštaj o sprovođenju hrvatskih reformi u sklopu napora ka smanjenju makreokenomskih neravnoteža, saznaje se u Komisiji.

    Komisija je pripremila izveštaj u sklopu nadzora mera usmerenih prema smanjenju makroekonomskih neravnoteža. Reč je o prvom takvom izveštaju, a sledeći će biti pripremljen u januaru.

    Izveštaj je predstavljen na sastanku Odbora za ekonomsku politiku (EPC), savetodavnog tela Veća i Komisije. EPC čine po dva predstavnika iz svake zemlje članice, predstavnici Komisije i Evropske centralne banke.

    Uloga EPC je da pomaže u koordinaciji ekonomskih politika zemalja članica i da savetuje Komisiju i Veće za ekonomiju i finansije (ECOFIN). Sastanci se održavaju iza zatvorenih vrata.

    "izveštaj je vrlo kritičan, ne preteran za čitanje, ali je fer", rekao je Hini izvor iz Komisije i dodao da se slab napredak u ispunjavanju preporuka može razumeti s obzirom na kratko vreme.

    Ne može se reći da uopšte nema napretka. Napredak postoji, ali je nejednak. Primera radi, postignut je napredak u pitanju reforme tržišta rada, rekao je izvor, dodajući da su u još nekim područjima napravljeni mali koraci, da se najavljuju nove mere. Ali, mi želimo da vidimo veći napredak, dodao je.

    Izvor ističe da se od Hrvatske očekuje da napravi plan temeljite revizije rashoda i plan u kojem će se obavezati da će preduzeti mere na smanjenju strane rashoda i u kojim rokovima. U Komisiji kažu da se kasni i s reformama penzionog sistema.

    Evropska komisija je u martu utvrdila postojanje prekomerne makroekonomske neravnoteže u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji. O izveštaju Komisije raspravljaće se na sledećem sastanku ECOFIN 7. novembra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE