Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    I Nemci čekaju tendere za srpska preduzeća

    Nemački privrednici zainteresovani su da učestvuju u procesu privatizaciji srpskih preduzeća, ako ponude budu dobre i odgovarajuće, izjavio je direktor Odbora nemačke privrede za istok Rainer Lindner.

    Očekujemo konkretne ponude i tendere i nemačke kompanije će definitivno biti deo tih procesa, rekao je je Lindner novinarima u PKS, gde je održan sastanak nemačkih privrednika sa predstavnicima resornih ministarstva.

    "Potrebni su nam dobri projekti i nemačke kompanije žele da pomognu Srbiji da u tim preduzećima ostvare evropski standard kvaliteta", istakao je on i naglasio da je Srbija ključna zemlja na zapadnom Balkanu na čijem tržištu su nemački privrednici zainteresovani da budu još aktivniji.

    On je istakao da je delagacija nemačkih privrednika ranije imala interesantan sastanak sa premijerom Aleksandrom Vučićem na kome je razgovarano o novim projektima, Zakonu o radu i fiskalnoj konsolidaciji u Srbiji.

    Postoji dosta mogućnosti za saradnju u oblasti železničkog saobraćaja, ubrzanja dopreme svežih prehrambenih proizvoda do potrošača, kao i u maloprodaji. Postoji i veliki potencijal za unapređenje spoljnotrgovinske razmene, kao i u oblasti energetske efikasnosti, IT sektora i poboljšanja zaštite zdravlja građana, naveo je Lindner.

    On je ukazao da nemački privrednici mogu da doprinesu unapređenu imidža Srbije u inostranstvu, kada je reč o Srbiji kao zemlji za investiranje i da podrže Srbiju u procesu pridruženja Evropskoj uniji.

    U delegaciji nemačkih privrednika su predstavnici kompanija iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, automobilske i IT industrije, a dogovoreno je da se slični sastanci predstavnika srpskih ministarstava sa članovima Odbora nemačke privrede za istok održavaju dva puta godišnje.

    Potpredsednik Privrede komore Srbije Marko Čadeš rekao je novinarima da je poseta delegacije nemačkih privrednika važna, ne samo zbog privlačenja stranih direktnih investicija, već i zato što bi srpske firme mogle postati dobavljači za nemačke kompanije.
    Čadeš je istakao i da trenutno srpska srednja preduzeća koja zadovoljavaju evropske standarde, mogu da ponude saradnju onim kompanijama kojima je potreban partner. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE