Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budžetski minus Slovenije skoro milijardu evra

    Suficit u državnom budžetu Slovenije iznosio je u junu 30 miliona evra, prema zvaničnim podacima, ali je akumulirani deficit od početka godine neznatno manji od milijardu evra.

    Slovenačko Ministarstvo finansija objavilo je da su u junu budžetski prihodi samo od poreza iznosili 596 miliona evra, od čega je oko 40 odsto prihod od PDV, a akumulirani budžetski deficit od početka godine do kraja juna iznosi 998 miliona evra.

    Prema zvaničnoj prognozi, deficit javnih finansija u Sloveniji krajem ove godine iznosiće više od 4,0 odsto bruto društvenog proizvoda.

    Kako navodi isti izvor, nova vlada je u skladu s preporukama Evropske komisije već najavila da će za iduću godinu smanjiti javnu potrošnju i povećati budžetske prihode, kako bi na kraju 2015. budžetski manjak svela na planiranih 2,8 odsto BDP.

    Predloženim zakonom, koji će važiti od početka naredne godine, porez na finansijske usluge i poslove osiguranja povećava se sa 6,5 na 8,5 odsto, dok povećanje sadašnje stope PDV nije predviđeno, kažu u ministarstvu. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE