Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija osma po broju transakcija

    Srbija se prema broju i vrednosti realizovanih poslovnih transakcija nalazi na osmom mestu, pokazao je najnoviji izveštaj kompanije Ernst & Young, u kojem je analizirano 11 zemalja centralne u jugoistočne Evrope.

    Izveštaj revizorsko-konsultantske kompanije EY, pored Srbije, obuhvata i Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju, Slovačku, Sloveniju i Tursku.

    Više od 60 odsto transakcija u Srbiji realizovano je između domaćih poslovnih subjekata, dok 21 odsto čine ulazne poslovne transkacije, a 18 odsto izlazne. Kao najaktivnija grana industrije u prvoj polovini 2014. godine pokazala se prerađivačka industrija.

    "U regionu je aktivnost na polju poslovnih transakcija povećana za 24 odsto u prvom polugodištu 2014. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Na povećane vrednosti poslovnih transakcija (spajanja i akvizicija) u mnogome je uticala akvizicija Mercatora od strane Agrokora."

    Očekujemo da se ovakvi trendovi nastave u drugoj polovini 2014. godine usled visoke raspoloživosti kapitala i privatizacija koje su toku u svim zemljama, rekao je partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) u Adria regionu kompanije EY, Urs Indermuhle.

    On je naglasio da je značaj koji su finansijski investitori imali u regionu u prvoj polovini 2014. godine porastao sa 16 na 34 odsto. Udeo finansijskih investitora bio je najveći u Bugarskoj i Mađarskoj, gde su finansijske transakcije sačinjavale 60 odsto tržišta, slede Rumunija, Srbija i Slovačka.

    Izveštaj je pokazao da je Turska bila najaktivnija zemlja u pogledu obima transakcija u prvoj polovini 2014. godine sa ukupno 153 uspešno obavljene transakcije, a slede Češka i Poljska, svaka sa po 112 transakcija.

    Ukupan broj transakcija u regionu tokom prve polovine 2014. godine iznosio je 630, što predstavlja blagi pad od 4,4 odsto u poređenju sa prvom polovinom 2013. godine. U svim zemljama, sa izuzetkom Bugarske i Mađarske, veliku većinu transakcija zaključili su strateški investitori, odnosno 65 odsto.

    U regionu centralne i jugoistočne Evrope u prvoj polovini 2014. godini dominirale su lokalne transakcije, u 52 odsto transakcija kupac i prodavac su bili iz iste zemlje. Međutim, ovo predstavlja pad od sedam odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

    Lokalne transakcije su bile najpopularnije u Bugarskoj (67 odsto), Rumuniji (66 odsto) i Srbiji (61 odsto). Najveći broj inostranih transakcija (21) ostvaren je u Češkoj, a slede Poljska (19) i Turska (16 transakcija).

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE