Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedva platimo i fiksne troškove

    U susret najavljenim merama štednje, smanjenjima plata i penzija, fiksni troškovi života postaju sve "teži" i svakog meseca prosečnu porodicu u Srbiji koštaju oko 30.000 dinara, od čega najviše ode na struju i infostan.

    I statistika registruje da računi uzimaju dobar deo primanja porodica. Prema najnovijim podacima na komunalije, struju, gorivo, telefoniranje odlazi čak 34 odsto ukupnih prosečnih prihoda domaćinstva.

    Najveći trošak čine grejanje, električna energija i održavanje stana, koji odnesu oko 21 odsto primanja, prevoz "troši" prosečno u Srbiji osam odsto zarade domaćinstva, dok za usluge interneta, kablovske i telefoniranja odvajamo pet odsto prihoda…

    Grejanje, voda, održavanje zgrade i razne stavke infostana uzmu 8.000 dinara, kaže Beograđanka koja živi u stanu od 50 kvadrata. Ona prosečno troši struju za 3.500 plus 500 dinara za TV pretplatu. Za internet i kablovsku izdvaja još 2.700, za fiksni i dva mobilna telefona još najmanje 3.000 dinara. Gotovo 10.000 dinara daje i za vrtić.

    Iako deluje da porodični novac najviše odlazi na ishranu, dobar deo zajedničke zarade "pojedu" računi. Najveći udar na domaćinstvo svakog meseca je hrana, na koju ode i do 40 odsto prihoda.

    Ipak, izdaci koji su fiksni svakog meseca, poput troškova stanovanja, energenata, prevoza, vrtića koje imaju porodice sve su "teži". A ako se tome doda eventualno plaćanje kredita ili kirije za stan, onda se ti troškovi dupliraju.

    Može se reći da radimo da bismo izmirili račune, a mislim da su u današnje vreme srećni oni koji mogu da ih izmire, jer takvih je vrlo malo, ocenjuje predsednik Pokreta potrošača Petar Bogosavljević.

    Manje od 30 odsto građana Srbije to može sebi da priušti, dok ostalih 70 odsto nije u mogućnosti da podmiri osnovne životne potrebe.

    Za ostalo, dokazuju istraživanja, malo ostane. Domaćinstvo pritisnuto sve većim rashodima može mesečno da potroši svega 365 dinara na obrazovanje, a 1.167 dinara u toku meseca na izlazak u restoran. Malo više od 2.000 dinara ostaje za promenu obuće ili odeće.

    Srpsko domaćinstvo najviše novca pribavlja od zaposlenih u stalnom radnom odnosu, 46,7 odsto, ali zato trećinu porodice finansira penzioner – 34,4 odsto. Prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu su 55.280 dinara u drugom kvartalu ove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE