Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećana devizna i dinarska štednja

    Prema podacima Narodne banke Srbije, građani u bankama čuvaju oko 8,5 milijardi evra i 40,2 milijarde dinara, dok su kamate na štednju u poslednje dve godine "spale" na skromnih 1,50 odsto na evre, a 6,50 na dinare.

    Podaci, kako navodi centralna banka, o rastu dinarske i devizne štednje u protekloj godini dana ukazuju da građani štednju u bankama i dalje ocenjuju kao sigurnu i isplativu, poverenje u bankarski sektor je očuvano, ali i u stabilnost finansijskog sistema.

    Od kraja septembra prošle godine, dinarska štednja je znatno povećana, za 16,8 milijardi dinara ili za 72,2 odsto, i trenutno iznosi 40,2 milijarde dinara.

    U istom periodu devizna štednja, koja je i dalje na izuzetno visokom nivou od gotovo 8,5 milijardi evra, povećana je za 61,9 miliona evra, ili za 0,7 odsto.

    Stoga NBS očekuje da će banke, kao i u prethodnoj, i ove godine biti aktivne u promovisanju štednje i privlačenju klijenata, vodeći pri tome računa o visini kamatnih stopa na štednju i ravnomernom rasporedu obaveza po osnovu prikupljene štednje, navodi NBS.

    Prethodnih godina kamate su bile na veoma visokom nivou i kretale su se čak i do devet odsto na uloge u evrima tokom Nedelje štednje 2006. godine.

    Sve do 2012. godine banke su nudile veoma povoljne kamate za štediše koje su se u proseku kretale od 4,50 do pet odsto. Period od 2006. do 2012. godine je zlatno doba za banke kada su tokom Meseca štednje prikupljale od 300 do 500 miliona evra, a 2006. je prikupljeno više od milijardu evra, koliko i za sedam meseci 2007. godine.

    Danas su te brojke znatno skromnije, jer je ekonomska kriza u punom jeku, a i banke se više ne utrkuju da dođu do depozita. I kamate su pale više puta i sada su oko 1,50 odsto na evre, a 6,50 na dinare.

    Glavni razlozi i motivacija za štednju su, prema istaživanju Erste banke, predostrožnost zbog hitnih slučajeva i finansijska stabilnost u starosti, o kojima brine 72 odsto štediša. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE