Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rusija i Ukrajina i dalje bez dogovora o isporuci gasa

    Predstavnici Ukrajine i Rusije nisu juče u Briselu postigli konačan dogovor u sporu oko isporuke prirodnog gasa Kijevu i pregovore, u kojima posreduje Evropska unija. Nastavak razgovora sledeće sedmice.

    Predsednici Rusije i Ukrajine Vladimir Putin i Petro Poroshenko prošlog petka su došli do važnog pomaka u pravcu postizanja sporazuma, ali je medju dvema stranama ostalo razmimoilaženje oko pitanja koliko Ukrajina treba da plati za gas.

    Šefovi energetskih sektora EU, Ukrajine i Rusije sastali su se juče kako bi se prevazišle finansijske nesuglasice koje stoje na putu obezbedjivanju isporuka ruskog gasa Kijevu ove zime.

    "Jedna od prepreka je to što Ukrajina nije platila račun sedam meseci", izjavio je evropski komesar za energetiku Gunther Oettinger.

    Rusija očekuje od EU da pruži odredjenu finansijsku pomoć Ukrajini kako bi se spor rešio, a sledeća runda pregovora zakazana je za 29.oktobar.

    "Postigli smo odredjen važan napredak. Nadamo se da će postići nekakav dogovor o zimskom paketu za Ukrajinu", rekao je Oettinger, dodajući da dugoročni sporazum može da sačeka dok prodje period zimskih hladnoća.

    Oettinger je pojasnio da, u skladu sa glavnim dogovorenim tačkama, Ukrajina treba na ime starih dugovanja da plati 1,45 milijardi dolara do kraja meseca i još 1,65 milijardi do kraja godine.

    Kada je reč o novim isporukama, Ukrajina će plaćati 385 dolara za 1.000 kubnih metara gasa, s tim da će on biti isporučen po plaćanju.

    Evropska komisija je saopštila da će zahtev Ukrajine za kredit od 2 milijarde eura biti "analiziran u konsultaciji sa MMF-om i ukrajinskim vlastima", i da ostaje "veoma privržena podršci Ukrajine u skladu sa ranijim obećanjima".

    Foto: BEta/Ap

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE